Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Jak vybrat kvalitní zrnkovou kávu? Na obalu hledejte datum pražení i přesný původ

Jak vybrat kvalitní zrnkovou kávu? Na obalu hledejte datum pražení i přesný původ

Jak vybrat kvalitní zrnkovou kávu? Na obalu hledejte datum pražení i přesný původ Zdroj: iStock

  • Zavřít
Jak vybrat kvalitní zrnkovou kávu? Na obalu hledejte datum pražení i přesný původ

Jak vybrat kvalitní zrnkovou kávu? Na obalu hledejte datum pražení i přesný původ Zdroj: iStock

Příběh každé dobré kávy začíná tam, kde roste. Pokud na obalu najdete jen nápis 100% arabica, nicméně chybí konkrétní země, oblast nebo farma, něco důležitého schází. Bodů, které sledovat, přinášíme rovnou pět. A to proto, aby byla káva opravdu dokonalým zážitkem!

Seznam.cz banner

1. Původ nezapřete

Původ kávových zrn hraje klíčovou roli v chuti i celkové kvalitě výsledného šálku. Podnebí, nadmořská výška, půda i způsob pěstování, to vše ovlivňuje, jak se chuťové tóny v kávě rozvinou. Zrnka z Etiopie často přinášejí květinové a citrusové tóny, zatímco ta z Brazílie bývají čokoládová a ořechová.

Espresso tonic – kávový hit, který vás osvěží i v tom největším horku
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Espresso tonic – kávový hit, který vás osvěží i v tom největším horku

Díky znalosti původu lze lépe porozumět charakteru kávy a vybírat si záměrně chuťové profily, které nejlépe odpovídají individuálním preferencím. Transparentnost původu zároveň bývá známkou kvality a etického přístupu k pěstování.

2. Pražení dělá divy

„Kvalitní výběrová káva se pozná i podle způsobu pražení. Ne každé zrnko snese stejné zacházení. Proto pražíme každou kávu zvlášť – jemně, v malých dávkách a s respektem k jejímu charakteru,” vypráví expertka na pražení kávy z Fixi Coffee, Tereza Hofbauerová. Díky tomu vynikne čokoládová plnost, jemná ovocnost, karamelová sladkost nebo třeba oříškový dozvuk, který vás překvapí až na konci.

Existují celkem 3 hlavní stupně pražení kávy: světlé, střední a tmavé.

Z kávy můžete podle našeho videoreceptu připravit i legendární tiramisu!

Kompletní recept najdete ZDE: Tiramisu

3. Pryč se starými zrny!

Kvalitu a chuť kávy zásadně ovlivňuje také čerstvost. „Vždy hledejte na obalu datum pražení, ne datum minimální trvanlivosti. To vám napoví, jak čerstvé zrno držíte v ruce. Výběrová káva má ideální chuťový vrchol zhruba 2 až 6 týdnů po pražení. Pokud je starší, její aroma a plnost už mohou být pryč,” uvádí Hofbauerová.

4. Na vzhledu u kávy záleží

„Pozornost věnujte i vzhledu zrn. Káva by měla být celistvá, suchá a bez mastného filmu. Pokud je uvnitř sáčku spousta kávového prachu nebo jsou zrna různě popraskaná, je to známka nešetrného zpracování,” varuje Hofbauerová. A to se bohužel promítne i do chuti.

Kávové pusinky s máslovým krémem podle Mirky van Gils Slavíkové Sladké

Kávové pusinky s máslovým krémem podle Mirky van Gils Slavíkové

7
Affogato aneb káva se zmrzlinou v oříškovém košíčku Sladké

Affogato aneb káva se zmrzlinou v oříškovém košíčku

8
Kávová omáčka – delikátní parťák k hovězímu steaku podle receptu z restaurace Kantýna Přílohy

Kávová omáčka – delikátní parťák k hovězímu steaku podle receptu z restaurace Kantýna

21
Čokoládovo-kávový cheesecake Sladké

Čokoládovo-kávový cheesecake

12
Kávové banánky – retro zákusky jako z cukrárny podle Mirky van Gils Slavíkové Sladké

Kávové banánky – retro zákusky jako z cukrárny podle Mirky van Gils Slavíkové

16
Dalgona coffee – ledový nápoj s našlehanou kávovou pěnou Nápoje

Dalgona coffee – ledový nápoj s našlehanou kávovou pěnou

13
Bezlepkové bezé dortíčky s kávovým krémem Pečeme podle hvězd

Bezlepkové bezé dortíčky s kávovým krémem

17
Kávová zmrzlina s čokoládovou sušenkou Teď vaří šéf!

Kávová zmrzlina s čokoládovou sušenkou

14
Karamelovo-kávový cheesecake s ořechy podle Máma peče doma Recepty

Karamelovo-kávový cheesecake s ořechy podle Máma peče doma

20
Lahodný ořechovo-kávový dort podle Nigelly Recepty

Lahodný ořechovo-kávový dort podle Nigelly

16
Dánské kávovo-ořechové řezy Fragilité Recepty

Dánské kávovo-ořechové řezy Fragilité

28
Čokoládovo-kávové pusinky Recepty

Čokoládovo-kávové pusinky

19

5. Chuť vás při poznávání nezklame

Konečným měřítkem je samozřejmě chuť. Dobrá káva není trpce hořká. Má být vyvážená, jemná, plná a čistá. Měla by vás těšit už vůní a lákat k dalšímu doušku. A pokud si na ni vzpomenete i druhý den ráno, víte, že jste si vybrali dobře.

Zdroj: Fixi Coffee; zdroj foto: iStock

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky hobby káva Brazílie Etiopie volný čas vzhled tiramisu cukrovinka produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití

Návrhy pro vás

Pečená krkovice „ježek“ s uzeným masem a sýrem – šťavnatá pečínka, která se rozplývá na jazyku Maso

Pečená krkovice „ježek“ s uzeným masem a sýrem – šťavnatá pečínka, která se rozplývá na jazyku

Beze zbytku: Kulajda s kedlubnou, fazolkami a nakládanými houbami Polévky

Beze zbytku: Kulajda s kedlubnou, fazolkami a nakládanými houbami

Vaječná omeleta na sladko s banánem: Netradiční snídaně, která pohladí i zasytí Sladké

Vaječná omeleta na sladko s banánem: Netradiční snídaně, která pohladí i zasytí

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu Recepty

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Grilované divoké krevety v pikantní marinádě s avokádovým dipem podle Garden and Kitchen Ryby a mořské plody
7

Grilované divoké krevety v pikantní marinádě s avokádovým dipem podle Garden and Kitchen

Letní drobenkový koláč s lískovými ořechy a ovocem – moučník, který nikdy nezklame Sladké

Letní drobenkový koláč s lískovými ořechy a ovocem – moučník, který nikdy nezklame

Malinové italské semifreddo s pistáciemi – mražený dezert plný elegance a svěžesti Sladké

Malinové italské semifreddo s pistáciemi – mražený dezert plný elegance a svěžesti

Bramborový krém s chobotnicí, zeleninou a čerstvou majoránkou z restaurace Ginger & Fred Polévky

Bramborový krém s chobotnicí, zeleninou a čerstvou majoránkou z restaurace Ginger & Fred


Přečtěte si také

Novinky
Jak vybrat kvalitní zrnkovou kávu? Na obalu hledejte datum pražení i přesný původ

Jak vybrat kvalitní zrnkovou kávu? Na obalu hledejte datum pražení i přesný původ

Maso
Pečená krkovice „ježek“ s uzeným masem a sýrem – šťavnatá pečínka, která se rozplývá na jazyku

Pečená krkovice „ježek“ s uzeným masem a sýrem – šťavnatá pečínka, která se rozplývá na jazyku

Polévky
Beze zbytku: Kulajda s kedlubnou, fazolkami a nakládanými houbami

Beze zbytku: Kulajda s kedlubnou, fazolkami a nakládanými houbami

Sladké
Vaječná omeleta na sladko s banánem: Netradiční snídaně, která pohladí i zasytí

Vaječná omeleta na sladko s banánem: Netradiční snídaně, která pohladí i zasytí

Recepty
Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Ryby a mořské plody
Grilované divoké krevety v pikantní marinádě s avokádovým dipem podle Garden and Kitchen

Grilované divoké krevety v pikantní marinádě s avokádovým dipem podle Garden and Kitchen

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Cuketa může být jedovatá: Zaměřte se na jasný znak a chraňte se před nebezpečnou otravou

Cuketa může být jedovatá: Zaměřte se na jasný znak a chraňte se před nebezpečnou otravou

Sladké
Letní drobenkový koláč s lískovými ořechy a ovocem – moučník, který nikdy nezklame

Letní drobenkový koláč s lískovými ořechy a ovocem – moučník, který nikdy nezklame

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra

Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra

Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný Saláty

Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem Těstoviny

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sladké
Vaječná omeleta na sladko s banánem: Netradiční snídaně, která pohladí i zasytí

Vaječná omeleta na sladko s banánem: Netradiční snídaně, která pohladí i zasytí

Letní drobenkový koláč s lískovými ořechy a ovocem – moučník, který nikdy nezklame Sladké

Letní drobenkový koláč s lískovými ořechy a ovocem – moučník, který nikdy nezklame

Malinové italské semifreddo s pistáciemi – mražený dezert plný elegance a svěžesti Sladké

Malinové italské semifreddo s pistáciemi – mražený dezert plný elegance a svěžesti

Maso
Pečená krkovice „ježek“ s uzeným masem a sýrem – šťavnatá pečínka, která se rozplývá na jazyku

Pečená krkovice „ježek“ s uzeným masem a sýrem – šťavnatá pečínka, která se rozplývá na jazyku

Caesar wrap s kuřecím masem a avokádem – zdravý oběd do krabičky nebo občerstvení na cesty Maso

Caesar wrap s kuřecím masem a avokádem – zdravý oběd do krabičky nebo občerstvení na cesty

Vepřové kostky na másle s mrkví a hráškem – poctivé domácí jídlo jako od babičky Maso

Vepřové kostky na másle s mrkví a hráškem – poctivé domácí jídlo jako od babičky

Recepty
Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Caesar wrap s kuřecím masem a avokádem – zdravý oběd do krabičky nebo občerstvení na cesty Maso

Caesar wrap s kuřecím masem a avokádem – zdravý oběd do krabičky nebo občerstvení na cesty

Vepřové kostky na másle s mrkví a hráškem – poctivé domácí jídlo jako od babičky Maso

Vepřové kostky na másle s mrkví a hráškem – poctivé domácí jídlo jako od babičky

Nápoje
Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem Nápoje

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Ryby a mořské plody
Grilované divoké krevety v pikantní marinádě s avokádovým dipem podle Garden and Kitchen
7

Grilované divoké krevety v pikantní marinádě s avokádovým dipem podle Garden and Kitchen

Bramborový krém s chobotnicí, zeleninou a čerstvou majoránkou z restaurace Ginger & Fred Polévky

Bramborový krém s chobotnicí, zeleninou a čerstvou majoránkou z restaurace Ginger & Fred

Svěží salát s celerem, jablkem a makrelou – nevšední kombinace, která překvapí Saláty

Svěží salát s celerem, jablkem a makrelou – nevšední kombinace, která překvapí

Polévky
Beze zbytku: Kulajda s kedlubnou, fazolkami a nakládanými houbami

Beze zbytku: Kulajda s kedlubnou, fazolkami a nakládanými houbami

Bramborový krém s chobotnicí, zeleninou a čerstvou majoránkou z restaurace Ginger & Fred Polévky

Bramborový krém s chobotnicí, zeleninou a čerstvou majoránkou z restaurace Ginger & Fred

Jihočeská kyselka aneb friko podle Pepy Nemravy – jednoduchá smetanová polévka s vejci a šťouchanými bramborami Polévky

Jihočeská kyselka aneb friko podle Pepy Nemravy – jednoduchá smetanová polévka s vejci a šťouchanými bramborami

Recepty
Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Smažené zeleninové taštičky z rýžového papíru podle Mirky van Gils Slavíkové Předkrmy a chuťovky

Smažené zeleninové taštičky z rýžového papíru podle Mirky van Gils Slavíkové

Houbové škvarky v sádle a rychlý domácí chléb se semínky – dokonalá chalupářská svačinka Předkrmy a chuťovky

Houbové škvarky v sádle a rychlý domácí chléb se semínky – dokonalá chalupářská svačinka

Recepty
Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Smažené zeleninové taštičky z rýžového papíru podle Mirky van Gils Slavíkové Předkrmy a chuťovky

Smažené zeleninové taštičky z rýžového papíru podle Mirky van Gils Slavíkové

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové Recepty

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Sladké
Letní drobenkový koláč s lískovými ořechy a ovocem – moučník, který nikdy nezklame

Letní drobenkový koláč s lískovými ořechy a ovocem – moučník, který nikdy nezklame

Malinové italské semifreddo s pistáciemi – mražený dezert plný elegance a svěžesti Sladké

Malinové italské semifreddo s pistáciemi – mražený dezert plný elegance a svěžesti

Nepečený mléčný dezert s čerstvým ovocem – rychlá letní sladkost, kterou zvládnete bez pečení Sladké

Nepečený mléčný dezert s čerstvým ovocem – rychlá letní sladkost, kterou zvládnete bez pečení

Recepty
Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Svěží salát s celerem, jablkem a makrelou – nevšední kombinace, která překvapí Saláty

Svěží salát s celerem, jablkem a makrelou – nevšední kombinace, která překvapí

Rýžový salát s tuňákem a avokádem – zdravý a chutný oběd do krabičky Saláty

Rýžový salát s tuňákem a avokádem – zdravý a chutný oběd do krabičky

Maso
Pečená kuřecí stehna s citronem podávaná s rýží a olivami – křehké maso, které chutná jako léto

Pečená kuřecí stehna s citronem podávaná s rýží a olivami – křehké maso, které chutná jako léto

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

prima-cnn-news

Rána pro Kreml? Máme tajné dokumenty k nejnovější jaderné ponorce Rusů, hlásí Ukrajinci Sledujte RADAR: Lijáků se hned tak nezbavíme, hrozí i bouřky. Podívejte se, zda udeří i u vás Drama v Moravském krasu: Vláček s turisty zasáhl padající strom, žena skončila v nemocnici

prima-zeny

Na Primu míří podzimní novinky. Těšte se na seriály Polabí, Mladá krev i druhou řadu Zrádců Adam Vacula se představí jako kněz z Polabí Marka Lamboru a Dariju Pavlovičovou spojila láska ke koním i mimo natáčení

prima-zoom

Proč aligátoři polykají kameny? Vykastrovaný muž 34krát bodl mrtvou důchodkyni. Hororový případ se objevil v Malém pitavalovi z velkého města Pavouci jedí vlastní matku. Nechutnou i nesmírně důležitou podívanou se povedlo natočit

prima-fresh

Jak vybrat kvalitní zrnkovou kávu? Na obalu hledejte datum pražení i přesný původ Pečená krkovice „ježek“ s uzeným masem a sýrem – šťavnatá pečínka, která se rozplývá na jazyku Beze zbytku: Kulajda s kedlubnou, fazolkami a nakládanými houbami

prima-cool

Jaký je hlavní hrdina nové Mafie? Budou konečně Gremlini 3? Film už má scénář, všechno visí na jediné hollywoodské legendě Nová Mafia je inspirovaná slavnou scénou z Kmotra. Navíc má hodně společného s ikonickou první hrou

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Kvůli mojí tvorbě musel táta na kobereček, říká Řezník a představuje Martyho frky Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Golfistka Šideri Váňová bydlí v pražské Hostivaři. Nenápadný byt disponuje terasou Prima hobby pořady startují podzimní sezónu už 31. srpna Ellen DeGeneres prodává farmu v Anglii: Za luxusní sídlo chce 30 milionů dolarů

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.