Korpus
- vlašské ořechy 50 g
- cukr krupice 225 g
- máslo (změklé ) 225 g + na vymazání
- hladká mouka 200 g
- instantní káva 4 lžičky
- jedlá soda (bikarbona) 1/2 lžičky
- vejce (velká ) 4 ks
- mléko 1–2 lžíce
Máslový krém
- moučkový cukr 350 g
- máslo (změklé ) 175 g
- instantní káva (rozpuštěné v 1 lžíci vroucí vody) 2,5 lžičky
- vlašské ořechy (na ozdobu)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte dvě koláčové formy o průměru 20 cm a dna vyložte papírem na pečení.
- Ořechy s krupicovým cukrem rozmixujte v robotu na prášek. Přidejte máslo, mouku, kávové granule, prášek do pečiva, sodu a vejce. Vyšlehejte hladké těsto. Za běhu motoru vlijte mléko, aby těsto trochu zřídlo.
- Pokud zpracováváte těsto ručně, nejprve promíchejte mleté ořechy s cukrem a suchými přísadami, pak utřete máslo s cukrem a po částech střídavě k němu přidejte suchou směs, rozšlehaná vejce a nakonec mléko.
- Těsto rozdělte do připravených forem a pečte 25 minut nebo dokud korpusy nevyběhnou a nebudou na dotek pružné. Nechte je pak 10 minut chladnout ve formách, pak je vyklopte na mřížku k vychladnutí a sloupněte pečicí papír.
- Na krém promixujte moučkový cukr, aby v něm nebyly hrudky, pak přidejte máslo a šlehejte dál, až vznikne hladký krém (nebo ručně). Vešlehejte horkou kávu.
- Na pracovní plochu si položte jeden korpus vrškem dolů, potřete asi polovinou krému a přiložte druhý korpus vrškem nahoru (dort bude spojený rovnými plochami). Dort potřete zbylým krémem – nemusí to vypadat nijak dokonale, naopak. Celý dort pak ozdobte půlkami vlašských ořechů.
PRIMA TIP: Jednotlivé složky dortu si můžete připravit den předem. Vychladlé korpusy pevně zabalte do fólie a uložte do vzduchotěsné nádoby, krém ponechte v ledničce přikrytý a před sestavováním dortu ho nechte asi hodinu povolit a pak zlehka prošlehejte.
Lahodný ořechovo-kávový dort podle Nigelly Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD