Nehodláte se ani v letním žáru vzdát své kávy? V pořádku. Jen přehoďte výhybku a vychutnejte si denně své cold brew coffee. Je to opravdu studená káva. Tedy abychom si rozuměli: není to káva, která VYCHLADLA, ale taková, která jednoduše skutečně nepřišla do styku s horkou vodou!
Cold brew coffee: nová letní závislost na dokonalé chuti
Její příprava je sice úplně jednoduchá, ale nutno přiznat, že i časově náročná. Pokud vám ale nevadí čekat na výsledek alespoň 12 hodin, pak není co řešit a vaše nová letní závislost se právě rýsuje!
Cold brew coffee si připravíte tak, že zalijete kávu studenou vodou a necháte ji 12 až 24 hodin máčet a louhovat. Logika věci napovídá, že nejlepší bude tak učinit večer, aby na vás kafíčko počkalo přes noc a ráno bylo hotové.
V čem je to ale lepší a proč byste to vlastně dělali?
Za prvé, je to hit! A každý hit se má alespoň vyzkoušet, čistě ze zvědavosti, co na tom ostatní mají. Třeba je pochopíte a dáte se na nové náboženství studené kávy.
Za druhé, milovníci studené kávy přísahají, že je prostě lepší. Chuťově! Lahodná a rozvinutá chuť, přirozená sladkost, nový rozměr kávy. To slibuje cold brew a skutečně na tom něco bude. Studená káva, která se nepotkala s horkou vodou, je sladší, méně kyselá a může se pochlubit chuťovými tóny čokolády nebo ovoce.
Tyto unikátní vlastnosti cold brew získává právě tím, že se extrahuje tak dlouho ve studené lázni. Vlastnosti horké vody jsou v případě cold brew nahrazeny dlouhým časem louhování, které dostane ze zrn to nejlepší.
Chcete dokonalé cold brew coffee? Držte se našich rad!
1) Stejně jako u každého kávového nápoje je stěžejní kávová směs! Dbejte tedy na to, abyste připravovali své „studené kafe“ z opravdu kvalitní kávy, která právě vám vyhovuje. Dobrého výsledku docílíte se zrny, která jsou pár týdnů stará.
2) Žádný led, žádné zjednodušování! Pokud si budete chtít zkrátit čekání tím, že horkou kávu nalijete na led, nemáte cold brew, ale horké kafe s ledem. A to je chuťově dost výrazný rozdíl!
3) To ovšem neznamená, že byste měli na led zanevřít. V parných dnech si klidně své poctivě extrahované cold brew osvěžte ještě pár kostkami ledu.
4) Jestli se vám nechce čekat nebo se bojíte výsledku, vyhledejte v okolí opravdu dobrou kavárnu a požádejte baristu o cold brew. Alespoň získáte představu, jak má chutnat a jestli vás to bere za chuťové pohárky.
5) Pokud vlastníte french press, máte docela vyhráno. Na jeden litr vody nasypejte 140 gramů hrubě mleté kávy, zalijte studenou vodou a dejte do lednice. Ráno přefiltrujte přes sítko french pressu a máte hotovo!
6) Je jen na vás, jak dlouho si na své cold brew coffee počkáte!
7) Nemelte kávu příliš najemno. Není to turek a příliš jemně pomletá zrna by se extrahovala nadměrně. Výsledná chuť by byla spíše kyselá a to má rád málokdo.
8) Pijte si své cold brew v soukromí jak chcete, ale pokud si chcete udržet image věci znalého fajnšmekra, pak okamžitě zapomeňte na přidávání zmrzliny, skořice, brček nebo šlehačky! To by byla trochu blamáž.
9) Na cold brew se už samozřejmě vyrábí speciální kávovar, který dovede domácí přípravu nápoje k dokonalosti. Jestli kávě zastudena propadnete, není od věci si takového pomocníčka pořídit!
Pokud vás nově připravovaná káva nadchne a propadnete jejímu kultu, určitě vás potěší, že se podobně šetrným a chuťově zajímavým způsobem dá připravit i čaj. Vsaďte na ten, který rádi pijete, a v létě získáte velmi osvěžující variantu vašeho oblíbeného thé!
Připravila: Kamila Ulčová
redaktorka FTV Prima