Korpus:
- oříšky (pekany, vlašské, lískové, kešu) 60 g
- piškoty (nebo sušenky) 50 g
Krém:
- hořká čokoláda (kvalitní) 100 g
- espresso (silné) 1 šálek
- krémový sýr (např. Philadelphia) 240 g
- mascarpone 250 g
- ricotta (nebo tvaroh) 60 g
- banán (zralý) 1 ks (90–100 g)
- cukr moučka 30 g
Postup přípravy:
- Ve food procesoru rozemelte společně ořechy a piškoty/sušenky do podoby drolivé hmoty. Melte směs trošku déle, aby se ořechy zahřály a pustily část svého tuku, který podrží vše pohromadě.
- Dno dortové formy (nejlépe o průměru 18–20 cm) vyložte pečicím papírem. Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte hmotu z ořechů a piškotů. Pečte asi 10 minut na 180 °C – vyndejte ven, jakmile jsou okraje zlatavé. Nechte zcela vychladnout.
- Krém: Všechny ingredience vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby získaly pokojovou teplotu. Čokoládu rozpusťte na vodní lázni, odložte stranou a nechte zchladnout – během chladnutí ji občas promíchejte.
- Dále uvařte silné espresso – také jej nechejte vychladnout. Ve větší míse společně vyšlehejte krémový sýr, mascarpone a ricottu/tvaroh. Nastrouhejte banán, přisypte moučkový cukr a opět zašlehejte.
- Dále postupně ke směsi vmíchejte zchladlé espresso. Směs rozdělte na 2 části. Jednu část nechte pouze kávovou. Do druhé části vmíchejte vychladlou čokoládu.
- Čokoládová část je těžší, proto ji na korpus vrstvěte jako první. Na ni naneste kávovou vrstvu. Dejte vychladit do lednice alespoň na 12 h, nejlépe přes noc.
- Po vychlazení a vytažení z lednice obkružte cheesecake dokola teplým nožem – nahřejte jej pod horkou tekoucí vodou a otřete. Zdobit můžete karamelizovanými kávovými zrny, ořechy a čokoládou.
Videorecept na cheesecake, který byste rozhodně měli vyzkoušet:
Kompletní recept najdete ZDE
A tím nekončíme, další cheesecaky jsou tu: