Karamelovo-kávový cheesecake s ořechy podle Máma peče doma

Moje hodnocení
7x

Cheesecake může mít mnoho podob – zdobit lze třeba ovocem, ořechy nebo karamelem. Ale když si dáte záležet i na samotné náplni, jde o neskutečný zážitek. Třeba tento karamelovo-kávový cheesecake je neskutečně krémový a krásně voní. Tak ho určitě vyzkoušejte!

1 porce
120 minut

Cheesecake základ

Náplň

  • tučný tvaroh z kelímku 1 kg
  • vejce (ideálně L) 4 ks
  • hladká mouka 20 g
  • karamelové Salko 300 g
  • třtinový cukr 70 g
  • zakysaná smetana 16% 100 g
  • káva 50 ml

Smetanová vrstva

  • karamelové Salko 90 g
  • zakysaná smetana 16% 400 g

Karamel

  • cukr krupice 200 g
  • máslo, pokojové teploty 85 g
  • smetana ke šlehání 33%, pokojové teploty 120 ml

K servírování

  • vlašské nebo pekanové ořechy

Postup přípravy

  1. Troubu rozehřejte na 200 °C a formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem.
  2. V menším kastrůlku rozpusťte máslo, ke kterému přidejte zbylé suroviny na cheesecakový základ, vše pomocí cukrářské stěrky promíchejte a natlačte na dno formy.
  3. Formu dejte do trouby a pečte 12 minut. Po upečení stáhněte teplotu trouby na 160 °C, dolů na dno trouby dejte větší pekáček, do kterého nalijte asi 750 ml vroucí vody, troubu zavřete a nachystejte si cheesecakovou náplň.
  4. Do kuchyňského robota dejte tvaroh se Salkem a pomocí K-Metly prošlehejte asi 2 minuty. Přidejte mouku s cukrem – nechte krátce zašlehat a poté přidávejte vejce.
  5. Vajíčko vždy nechte zapracovat a poté až přidávejte další. Nakonec přidejte smetanu a kávu.
  6. Krátce zapracujte a takto připravenou náplň nalijte na upečené těsto a dejte péct do trouby. Cheesecake pečte 60 minut, poté troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte asi 2 hodiny v troubě chladnout.
  7. Po vychladnutí vyšlehejte zakysanou smetanu se zbylým karamelovým Salkem. Vyšlehanou smetanu pak dejte na cheesecake, rovnoměrně rozetřete a dejte přes noc chladit do lednice.
  8. Druhý den připravte karamel. Máslo a smetana musí mít při přípravě karamelu pokojovou teplotu. Do rendlíku dejte cukr, který nechte zcela rozpustit, poté k němu přidejte máslo, které do cukru pořádně zamíchejte (může to chvilku trvat) a nakonec přilijte opatrně smetanu (pozor, ať se nespálíte).
  9. Karamel nechte za stálého míchání probublat a stáhněte z plotny. Na cheesecake dejte ořechy, polijte je zchladlejším karamelem a pusťte se do něj.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Máma peče doma

Barbora Gorecká Máma peče doma

Blogerka Bára Gorecká pečuje v práci o pacienty a doma o dva syny a manžela. Rozmazluje je především dezerty, moučníky a dorty všeho druhu, které od roku 2016 zveřejňuje na svém blogu Máma peče doma. Po kuchařce Moje nejsladší vzpomínky vytvořila další knihu plnou laskomin – Sladce. Sladké recepty ze všech koutů světa rozdělila do sedmi kapitol a neomezuje se pouze na pečené dobroty. Najdete tu i hity poslední doby jako citronový krém, dulce de leche, domácí nutellu či slaný karamel. Z nabídky 83 pochoutek si vybere opravdu každý, ale pustit se na sladkou jízdu kolem světa s průvodkyní Bárou už chce pořádnou chuť na sladké.

mamapecedoma.com


Přečtěte si také

Recepty