Domácí pečení cukroví s maminkou, babičkou, dětmi nebo kamarádkami patří k tomu, co tvoří Vánoce. Neměli bychom to dělat, protože se to očekává, ale protože nám to přináší radost. Není nutné mít devatero druhů cukroví, ani se předhánět se sousedkou, která jich každý rok peče 23! Nestresujte se zbytečně, klidně si vyberte třeba jen jeden oblíbený druh a jeho přípravu si užijte.
Naplánujte si pečení cukroví na celý advent. Poradíme, kdy a jaké druhy postupně péct
Vánoční cukroví, které je dnes tak podstatnou součástí našich Vánoc, nemá oproti kynutým dobrotám vůbec dlouhou tradici. Drobné vánoční pečivo vzniklo ve skutečnosti až s rozvojem průmyslové výroby cukru a s moderním vybavením kuchyně – tedy s troubou. Velký rozmach zažilo v období první republiky, kdy byly oblíbené kuchařské a cukrářské kurzy.
Kdy a jaké cukroví péct?
Pečení plánujte podle doby trvanlivosti daného cukroví. Začněte tím, které je možné (či dokonce kvůli změknutí vhodné) skladovat nejdéle.
-
Před Mikulášem
Perníčky, zázvorky, anýzky
Vyzkoušejte recept na hned měkké perníčky s medem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
-
Po Mikuláši
Linecké, išelské dortíčky, vanilkové rohlíčky, ořechy, pracny, košíčky. Nic z toho zatím neplňte krémem ani marmeládou.
-
V polovině prosince
Myslivecké knoflíky, marokánky, pusinky, kokosky, podvodnice. Můžete promazávat linecké a zdobit perníčky.
-
Týden před Vánoci
Nepečené cukroví – ořechové kuličky, rafaelo kuličky, čokoládové lanýže, vosí hnízda. Dokončování cukroví – slepování krémem a polévání polevou – košíčky, ořechy, pařížské rohlíčky.
Na vánoční tabuli je většinou největší rvačka o výtečná vosí hnízda. Připravte je podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Skladování cukroví
Cukroví je důležité skladovat v chladu a temnu.
Plechové a skleněné dózy, které se dají dobře uzavřít, se hodí pro perníčky, linecké a sušenky, tedy pro cukroví, které musí změknout. Pokud potřebujete přidat na vlhkosti, můžete přidat rozkrojené jablíčko.
Papírové krabice vyložené alobalem jsou vhodné pro kokosky, pusinky, myslivecké knoflíky – cukroví, které změknutí naopak nepotřebuje.
Zdroj: Vánoční tradinář, zdroj foto: iStock
Připravte nepečené kokosové kuličky Rafaelo podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE