Suroviny
- hladká mouka 300 g
- máslo 200 g
- moučkový cukr 100 g
- mandle (mleté) 50 g
- vejce 1 ks
- kakao 2 lžíce
- citronová kůra 1 lžička
Náplň
- vlašské ořechy 100 g
- máslo 100 g
- moučkový cukr 100 g
- vanilka
- marmeláda 2 lžíce
- rum 2 lžíce
Poleva
- hořká čokoláda 100 g
- smetana ke šlehání 5 lžic
Na ozdobu
- mandle (loupané)
Nechte se vést návodným videoreceptem s Karolínou Kamberskou
Postup přípravy
- Do mouky nožem rozsekejte máslo, přidejte cukr, mandle, vajíčko, kakao a citronovou kůru a rychle vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do chladničky. Mezitím si připravte náplň – v misce na ni smíchejte všechny přísady. Troubu rozpalte na 160 °C.
- Těsto rozválejte na vále poprášeném moukou na plát o síle cca 3 mm a vykrájejte kolečka o průměru asi 4 cm (nebo jiné tvary, nejlépe formičkou s vroubkovanými okraji (vypadají totiž moc hezky). Vykrájené tvary dávejte s mírnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 12 minut.
- Po dvanácti minutách vyndejte, papír stáhněte z plechu na stůl a nechte vychladnout a tím i zpevnit. Polovinu vychladlých sušenek namažte náplní a přiklopte druhou polovinou upečených sušenek.
- Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu se smetanou, důkladně ji rozmíchejte dohladka (nevařte, jen rozpusťte nad párou) a ještě teplou polevou potírejte dortíčky. Hned je také ozdobte mandlí nebo ořechem. Než budete cukroví skládat do krabice, počkejte, až poleva ztuhne.
Na vánočním stole nesmí chybět ani křehké linecké cukroví. Připravte to nejlepší podle našeho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE