Snad žádný jiný divoký květ není v naší kuchyni tak dobře zabydlený. O jedlosti bezinkových květů nikdo nepochybuje.
Vrcholí doba bezová
Tradičních receptů na zpracování bezinkového květu je nekonečně, ale ve skutečnosti jsou dva, respektive tři. Kosmatice, květenství obalená v těstíčku, doplňují lehké limonády nebo slazené sirupy. Každá rodina má nejspíš některý z takových receptů doma – od sousedky, od tetičky, od babičky... Ale bílá květenství bezu černého toho dokážou v kuchyni daleko více.
Každý ho pozná
Černý bez si skoro nikdo s ničím nesplete. Setkáváme se s ním prakticky na každém kroku, je ozdobou kompostů nebo přehnojených luk. I malé děti se jej naučí neomylně poznávat nejen podle vzhledu, ale i podle originální vůně. Typicky voní bělavé květy, ale i další části rostlin. Málokdo si uvědomuje, že mimo květů jsou zbylé části rostliny jedovaté. Platí to i pro plody, které se sklízejí na podzim a svou jedovatost ztrácejí až tepelnou úpravou. Bez černý má nepoživatelné dvojníky, a sice bez chebdí, jehož květy mají temně rudé prašníky, a bez červený, který má jinak uspořádaná květenství.
Vrcholí doba bezová. Foto: Thinkstock
Sypejte ho s radostí
Bezové květy jsou nádherné. Při bližším ohledání zjistíte, jak malebný je pravidelný pětičetný kalich s vytrčenými pestíky. Květy si navíc drží svou typickou vůni. Můžete je hojně sypat prakticky na cokoli. Jen je třeba dát si pozor, aby nebyla jídla moc horká. Květy rychle vadnou a hnědnou.
Bez se hodí na všechny ovocné koláče – lépe bez drobenky, v níž by se mohly esteticky „utopit“. Na poslední chvíli je můžete přidat do ovocných kompotů, na sorbet. Nádherně se vyjímají na čokoládových podkladech – tedy jako ozdoba kakaových krémů, polev nebo zmrzlin. Ladí i s červenou, takže se dají použít na lívanečky s marmeládou.
Přece jenom namočit
Bílá květenství doslova vábí k tomu, abychom z nich dělali různé nápoje. Zkuste je tentokrát namočit do něčeho jiného. Dobrou inovací mohou být likéry většinou z bílého vína, v němž se nechají květy pár dnů macerovat a pak se přidá cukr a nějaký destilát typu vodka. Pokud máte typickou vůni rádi, můžete zkusit vymáčet květy v mléce nebo ve smetaně, kterou pak ušleháte.
Vrcholí doba bezová. Foto: Thinkstock
Hlavně neváhejte
Bezová sezona trvá přibližně tři týdny od prvního do posledního květenství. To je dost krátká doba na to, abyste si bezové hody užili. Květy vyžadují okamžité zpracování. Nevydrží ani v lednici. Je třeba je utrhnout a okamžitě s nimi mířit do kuchyně. Tam jim dopřejte chvilku oddechu. Brouci milují bez podobně jako lidé. Pečlivě je vysypejte. Lepší neomývat, spousta aromatických látek tak skončí ve výlevce.
Vrcholí doba bezová, Foto: Thinkstock
Autor: Jana Vlková; www.kytkykjidlu.blogspot.cz