Sirupový základ
- třtinový cukr 200 g
- voda 800 ml
- citronová šťáva z 1 citronu
- bezový květ 20 ks
Džem
- zázvor (čerstvého,podle chuti) kousek
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- citronová šťáva z 1 citronu
- želírovací cukr (Želírfix 2:1 Labeta) 2 balení
- květy černého bezu (otrhané kvítky ze 2 bezových květenství)
Postup přípravy
- Sirupový základ: Třtinový sirup spolu s vodou vařte po dobu 5–10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidejte citronovou šťávu, promíchejte a přidejte očištěné bezové květy, které lehce zatižte, aby zůstaly pod hladinou. Nechte přes noc louhovat v lednici.
- Dokončení džemu: Vylouhovaný sirup přeceďte, přidejte nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povařte 3–5 minut. Ke konci přidejte citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny vmíchejte natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak okouzlující džem plný drobných kvítků.
- Horký džem nalijte do čistých skleniček, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout.
Lahodný džem z bezových květů Zdroj: archiv Labeta