Najděte si recept
Na co máte chuť?

Lahodný džem z bezových květů
Nepropásněte krátkou chvíli, kdy kvete černý bez a využijte tu omamnou vůni a jemnou chuť jeho květů. Mohutné květenství drobných krémových kvítků má spoustu různých možností využití. Lze z nich připravit sirup nebo džem, ozdobit jimi dorty nebo je obalit v těstíčku a osmažit.
do 1 hodiny
Suroviny
Sirupový základ:
- třtinový cukr 200 g
- voda 800 ml
- šťáva z 1 citronu
- bezové květy 20 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Sirupový základ: Třtinový sirup spolu s vodou vařte po dobu 5–10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidejte citronovou šťávu, promíchejte a přidejte očištěné bezové květy, které lehce zatižte, aby zůstaly pod hladinou. Nechte přes noc louhovat v lednici.
- Dokončení džemu: Vylouhovaný sirup přeceďte, přidejte nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povařte 3–5 minut. Ke konci přidejte citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny vmíchejte natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak okouzlující džem plný drobných kvítků.
- Horký džem nalijte do čistých skleniček, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout.