archiv Labeta

Lahodný džem z bezových květů

Moje hodnocení
15x

Nepropásněte krátkou chvíli, kdy kvete černý bez a využijte tu omamnou vůni a jemnou chuť jeho květů. Mohutné květenství drobných krémových kvítků má spoustu různých možností využití. Lze z nich připravit sirup nebo džem, ozdobit jimi dorty nebo je obalit v těstíčku a osmažit.

1 porce
60 minut

Sirupový základ

Džem

Postup přípravy

  1. Sirupový základ: Třtinový sirup spolu s vodou vařte po dobu 5–10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidejte citronovou šťávu, promíchejte a přidejte očištěné bezové květy, které lehce zatižte, aby zůstaly pod hladinou. Nechte přes noc louhovat v lednici.
  2. Dokončení džemu: Vylouhovaný sirup přeceďte, přidejte nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povařte 3–5 minut. Ke konci přidejte citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny vmíchejte natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak okouzlující džem plný drobných kvítků.
  3. Horký džem nalijte do čistých skleniček, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Labeta


Přečtěte si také

Recepty