Někteří mají rádi růžové maliny, jiným učarovaly černé ostružiny. A právě ostružinové keře jsou aktuálně plné těchto neodolatelných plodů. Chcete vědět, jak poznat ty nejlepší kousky a co si s celou úrodou po sběru počít? Máme pro vás pár základních tipů, které jistě oceníte!
3 praktické tipy, které oceníte v sezoně ostružin
Ostružiny mohou dozrávat koncem července a jejich sezona pokračuje během srpna a září, nicméně vždy záleží na jednotlivých odrůdách. Narazit na ně můžete během procházky v lese, ale řada lidí si vysazuje vlastní keříky na zahrádce. Upřímně, nedivíme se. Spolu s malinami a borůvkami jde o ovoce, kterému lze jen těžko odolat.
Kdy jsou zralé?
Větvičky jsou obsypané plody, ale vy si chcete být 100% jisti jejich zralostí? U ostružin se to má následovně. Zralé kousky poznáte podle téměř černé, případně velmi tmavě fialové barvy. Na rozdíl od malin jsou vždy pevné, co do tvaru také lehce baculaté. Při sběru z větvičky vám musí jít odtrhnout velmi snadno, bez jakékoliv námahy. Právě tak poznáte, že jsou tak akorát. Zároveň je sklízíme i se světlým vnitřkem (jádrem), další rozdíl oproti malinám, které jsou běžně duté. A pozor! Tento druh ovoce po sklizni nedozrává.
Jak je skladovat
Stejně jako jiné bobulovité ovoce mají ostružiny velmi krátkou životnost. Pokud je tedy nesníte rovnou u keře, skladujte je v chladu, ale opravdu jen pár dní. Velmi brzy totiž mohou začít plesnivět. Pokud tomu chcete co nejvíce zabránit, rozprostřete plody vždy do jednotlivých vrstev, nikoliv na sebe. Stejně tak může trochu pomoci sklizeň s celými větvičkami, ale jen nepatrně.
Pokud máte zásoby opravdu velké a není ve vašich silách veškeré ovoce sníst, přichází na řadu zavařování nebo třeba zmrazení. Jednotlivé plody (omyté a osušené) můžete rozprostřít na plech nebo tác, předmrazit (stačí třeba 3–4 hodiny), přesypat do vhodného sáčku nebo krabičky a vložit zpět do mrazničky. Takto vám vydrží určitě alespoň 6 měsíců, klidně až 1 rok.
Co z nich připravit?
Když už víte, jak si s nimi poradit, přichází na řadu zpracování. Z ostružin si můžete připravit hromadu moučníků, také zmrzliny, ovocné rozvary k všemožným dezertům, marmelády, ale i omáčky k masům. Skvěle si rozumí s hovězím nebo zvěřinou. Nezapomeňte ale, že kromě samotných plodů můžete snadno zužitkovat i ostružinové listy – ale pozor, jen z odrůdy ostružiník křovitý, kterou najdete v lesech. Můžete je usušit, smíchat s různými bylinkami a vytvořit si voňavou čajovou směs.
redaktorka FTV Prima