3 praktické tipy, které oceníte v sezóně ostružin
Zdroj: iStock
3 praktické tipy, které oceníte v sezóně ostružin
Zdroj:
iStock
Někteří nedají dopustit na sladké maliny, jiným učarovaly tmavé ostružiny. A právě ostružinové keře v létě přetékají těmito neodolatelnými plody. Víte, jak poznat ty nejšťavnatější kousky a co s celou úrodou po sběru? Přinášíme vám pár praktických tipů, které se vám rozhodně budou hodit.
Ostružiny mohou dozrávat koncem července (někdy i od poloviny) a jejich sezóna pokračuje během srpna a září, nicméně vždy záleží na jednotlivých odrůdách. Narazit na ně můžete během procházky v lese, ale řada lidí si vysazuje vlastní keříky na zahrádce. Upřímně, nedivíme se. Spolu s malinami a borůvkami jde o ovoce, kterému lze jen těžko odolat.
Perfektní tip na zužitkování ostružin? Kynutý koláč s drobenkou podle videoreceptu je jasná volba!
Kompletní recept najdete ZDE: Kynutý koláč s ovocem a drobenkou
Kdy jsou zralé?
Větvičky jsou obsypané plody, ale vy si chcete být 100% jisti jejich zralostí? U ostružin se to má následovně. Zralé kousky poznáte podle téměř černé, případně velmi tmavě fialové barvy. Na rozdíl od malin zůstávají i zralé ostružiny pevné a drží tvar, zároveň jsou lehce baculaté. Při sběru z větvičky vám musí jít odtrhnout velmi snadno, bez jakékoliv námahy. Právě tak poznáte, že jsou tak akorát. Zároveň je sklízíme i se světlým vnitřkem (jádrem), další rozdíl oproti malinám, které jsou běžně duté. A pozor! Tento druh ovoce po sklizni nedozrává. Sklízet nezralé ostružiny je tedy zbytečné.
Ostružiny jsou během léta populární nejen v dezertech
Ostružiny jsou během léta populární nejen v dezertech
Jak je skladovat
Stejně jako jiné bobulovité ovoce mají ostružiny velmi krátkou životnost. Pokud je tedy nesníte rovnou u keře, skladujte je v chladu, ale opravdu jen pár dní. Velmi brzy totiž mohou začít plesnivět. Pokud tomu chcete co nejvíce zabránit, rozprostřete plody vždy do jednotlivých vrstev, nikoliv na sebe. Stejně tak může trochu pomoci sklizeň s celými větvičkami, ale jen nepatrně. Někteří pěstitelé doporučují trhat plody i s kouskem stopky, což může mírně prodloužit trvanlivost.
Pokud máte zásoby opravdu velké a není ve vašich silách veškeré ovoce sníst, přichází na řadu zavařování nebo třeba zmrazení. Jednotlivé plody (omyté a osušené) můžete rozprostřít na plech nebo tác, předmrazit (stačí třeba 3–4 hodiny), přesypat do vhodného sáčku nebo krabičky a vložit zpět do mrazničky. Takto vám vydrží určitě alespoň 6 měsíců, klidně až 1 rok.
Co z nich připravit?
Když už víte, jak si s nimi poradit, přichází na řadu zpracování. Z ostružin si můžete připravit hromadu moučníků, také zmrzliny, ovocné rozvary k všemožným dezertům, marmelády, ale i omáčky k masům. Skvěle si rozumí s hovězím nebo zvěřinou.
Nezapomeňte ale, že kromě samotných plodů můžete využít i listy z planě rostoucího ostružiníku – nejčastěji jde o typ z okruhu ostružiníku křovitého, který běžně roste v lese. Můžete je usušit, smíchat s dalšími bylinkami a připravit si voňavou čajovou směs.
Zdroj: autorský text