Suroviny
- hladká mouka 320 g
- cukr krupice 80 g
- máslo 160 g
- vejce 2 ks
- vanilkový extrakt 1 a 1/2 lžičky
- jablka 3–4 ks
- zázvor 1 lžíce
- ostružiny 100 g
- máslo 50 g
- hnědý cukr 70 g
Postup přípravy
- Nejprve si připravte křehké těsto: Do prosáté hladké mouky zamíchejte bílý krupicový cukr a následně do něj nakrájejte studené máslo. Nyní ho co nejrychleji, aby máslo příliš netálo, ručně zapracujte do mouky s cukrem, aby vznikla konzistence drobenky. Do ní následně přidejte vanilkový extrakt a postupně dvě vejce. Vše co nejrychleji zpracujte v kompaktní těsto a to dejte na 30 minut do lednice odpočívat a trochu ztuhnout.
- Mezitím si nakrájejte na malé kousky 3–4 oloupaná jablka. V hrnci si rozpusťte 50 másla, přidejte do něho hnědý cukr, nakrájená jablka a zázvor. Vařte asi 10 minut. Poté do hrnce přidejte ostružiny (použila jsem zmrazené z léta). Ovocnou směs slijte, ale šťávu si schovejte.
- Těsto rozdělte na 2 části. Polovinu těsta rozválejte do kruhu a ten si opatrně přeneste do máslem vymazané koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozprostřete uvařené, částečně zchladlé ovoce a to polijte 2–3 lžícemi scezené šťávy. Nakonec rozválejte i druhou polovinu těsta a tím celý koláč překryjte, přečnívající těsto odřízněte. Pomocí vykrajovátek můžete na koláči vytvořit dekoraci. Před pečením ho posypte hnědým cukrem.
- Koláč pečte ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 170 stupňů. Podávejte ho teplý s ušlehanou šlehačkou.