Suroviny
- perlička 1 ks
- slanina 100 g
- hladká mouka 50 g
- mrkev (střední ) 1 ks
- šalotka 1 ks
- pórek (střední ) 1 ks
- drůbeží vývar 500 g
- smetana ke šlehání 50 ml
- med (tekutý ) 1 lžíce
- estragon 1 malý svazek
- ostružiny 200 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Perličku naporcujte na osm dílů podobně jako kuře. Slaninu nakrájejte na nudličky. Velký kastrol rozehřejte na středním stupni. Vsypte do něj slaninu a opečte ji dokřupava.
- Do talíře vsypte mouku, osolte ji, opepřete a obalte v ní kousky perličky. Přebytečnou mouku oklepejte a vkládejte postupně kousky perličky do vypečeného tuku a opékejte je dozlatohněda. Vyjměte na talíř.
- Mezitím oloupejte mrkev a šalotku a nakrájejte je nadrobno. Pórek pečlivě promyjte a nakrájejte na tenké plátky. Vsypte je do prázdného kastrolu po perličce, krátce orestujte, až se zelenina rozvoní, vraťte zpět perličku a zalijte vývarem. Přiklopte, zahřívejte k varu, ztlumte a zvolna duste 20–25 minut doměkka.
- Vmíchejte smetanu a med, osolte, opepřete a rozdělte na talíře. Estragon nasekejte nahrubo, posypte perličku a doplňte ji ostružinami.
Perlička s ostružinami Zdroj: Britské dobrodružství Jamese Martina