James Martin

Perlička s ostružinami

Moje hodnocení
6x

Perlička je velká asi jako střední kuře a vyznačuje se bohatou chutí zvěřiny. Obstojí tak i vedle výrazných surovin, jako jsou ostružiny, černý rybíz, rakytník nebo houby. Vyberte jí doprovod podle toho, co najdete v lese nebo na zahradě. Vždy ji protkněte slaninou, aby nebyla vysušená. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, perličkou překvapíte všechny u stolu.

4 porce
60 minut
anglická

Suroviny

  • perlička 1 ks
  • slanina 100 g
  • hladká mouka 50 g
  • střední mrkev 1 ks
  • šalotka 1 ks
  • střední pórek 1 ks
  • drůbeží vývar 500 g
  • smetana ke šlehání 50 ml
  • tekutý med 1 lžíce
  • estragon 1 malý svazek
  • ostružiny 200 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Perličku naporcujte na osm dílů podobně jako kuře. Slaninu nakrájejte na nudličky. Velký kastrol rozehřejte na středním stupni. Vsypte do něj slaninu a opečte ji dokřupava.
  2. Do talíře vsypte mouku, osolte ji, opepřete a obalte v ní kousky perličky. Přebytečnou mouku oklepejte a vkládejte postupně kousky perličky do vypečeného tuku a opékejte je dozlatohněda. Vyjměte na talíř.
  3. Mezitím oloupejte mrkev a šalotku a nakrájejte je nadrobno. Pórek pečlivě promyjte a nakrájejte na tenké plátky. Vsypte je do prázdného kastrolu po perličce, krátce orestujte, až se zelenina rozvoní, vraťte zpět perličku a zalijte vývarem. Přiklopte, zahřívejte k varu, ztlumte a zvolna duste 20–25 minut doměkka.
  4. Vmíchejte smetanu a med, osolte, opepřete a rozdělte na talíře. Estragon nasekejte nahrubo, posypte perličku a doplňte ji ostružinami.

Další zajímavé recepty z britské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

James Martin

Slovart James Martin

Šéfkuchaře a milovníka cestování Jamese Martina možná znáte z jeho televizního pořadu, ve kterém objevuje krásné kouty a lokální dobroty, z kterých vaří originální jídla. Svou roadmovie po Velké Británii vtěsnal do knihy, takže se s ním vydejte na zajímavá místa, do špičkových restaurací, za místními farmáři a na barevné trhy, navštivte britské šéfkuchaře a jeho přátel… Zkrátka vše, co stojí v Anglii za ochutnání. James Martin v knize představuje 80 receptů často z důvěrně známých surovin. Možná že s Brity máme společné víc než jen hrdinné piloty z druhé světové války. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty