Suroviny
- máslo 250 g
- cukr krupice 250 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- pomerančová kůra z 1 pomeranče
- vejce 5 ks
- hladká mouka 500 g
- smetana (12%) 200 g
- čokoláda (čokoládové pecky nebo nasekaná čokoláda) 1 hrst
- ostružiny 500 g
- moučkový cukr (na poprášení)
- mascarpone (k podávání)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Změklé máslo, cukr, sůl, vanilkový cukr a pomerančovou kůru utřete do pěny. Po jednom vmíchávejte vejce, pak mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vlijte smetanu a vše dobře promíchejte. Opatrně vmíchejte většinu kousků čokolády. Troubu předehřejte na 175 °C.
- Omyté ostružiny osušte. Plech vyložte papírem na pečení. Rozetřete na něj vláčné těsto a uhlaďte ho. Poklaďte ho ostružinami a trochu je vtlačte do těsta. posypte zbylou čokoládou. Koláč pečte asi 40 minut, před podáváním ho nechte vychladnout a pak poprašte moučkovým cukrem. Podávejte s lehce ušlehaným mascarpone.
Vyzkoušejte také výborný meruňkový koláč s drobenkou podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE