Suroviny
- Máslo 250 g
- cukr krupice 250 g
- špetka soli
- vanilkový cukr 1 sáček
- kůra z 1 pomeranče
- Vejce 5 ks
- hladká mouka 500 g
- Kypřicí prášek 1 sáček
- smetana (12%) 200 g
- čokoládové pecky nebo nasekaná čokoláda 1 hrst
- ostružiny 500 g
- cukr moučka na poprášení
- mascarpone k podávání
Článek
25 receptů na neodolatelné koláče s letním ovocem
Jestli k létu něco patří, jsou to ovocné koláče. Sezona nabízí spoustu možností, na zahrádkách dozrává postupně spousta druhů ovoce a všem sluší použití v koláčích na...
Postup přípravy
- Změklé máslo, cukr, sůl, vanilkový cukr a pomerančovou kůru utřete do pěny. Po jednom vmíchávejte vejce, pak mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vlijte smetanu a vše dobře promíchejte. Opatrně vmíchejte většinu kousků čokolády. Troubu předehřejte na 175 °C.
- Omyté ostružiny osušte. Plech vyložte papírem na pečení. Rozetřete na něj vláčné těsto a uhlaďte ho. Poklaďte ho ostružinami a trochu je vtlačte do těsta. posypte zbylou čokoládou. Koláč pečte asi 40 minut, před podáváním ho nechte vychladnout a pak poprašte moučkovým cukrem. Podávejte s lehce ušlehaným mascarpone.