Komerční sdělení

Čím si připít na Sv. Václava? Samozřejmě, že zlatavým mokem aneb střípky z jeho historie

To, že je sv. Václav patron českého národa, víme snad všichni. Možná ale někoho překvapí, že drží svou ochrannou ruku také nad pivovarnictvím. Co si z toho můžeme odvodit? Že i svatí mají rádi pivo. Musíme si ale uvědomit, že pivo dříve bylo úplně jiné. Pojďme si o něm říct pár zajímavostí.

Pivo je jeden z nejstarších nápojů na světě. Jeho původ je nejasný, ale dlouho se předpokládalo, že pochází z Egypta. Nicméně, nejstarší důkazy o vaření piva byly nalezeny v Mezopotámii, v dnešním Iráku. Tyto důkazy pocházejí z doby před více než 13 000 lety.

Z čeho se pivo dříve vařilo?

Pivo se vaří z ječmene, vody a kvasinek. V minulosti se do piva ale také přidávaly další přísady, jako jsou byliny nebo ovoce. Chmel se do piva začal přidávat až v pozdějších dobách, dodává pivu hořkou chuť a také pomáhá uchovat pivo déle čerstvé.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kde se pije dobré pivo? Najděte inspiraci na pivomapě létajícího sládka ZDE

Vyzkoušejte zajímavé recepty s pivem

Nápoje, kdy kvašením vzniká alkohol, se pijí snad déle, než se lidstvo vyvinulo ze zvířat. To dokazuje přítomnost enzymu rozkládající alkohol, který se vyvíjel desítky tisíc let. Počátky pivovarnictví známe z Indie, Číny, Palestiny, Jižní Ameriky, starověkého Řecka, Říma a Ibérie. Známý řecký lékař Hippokrates dokonce doporučoval pivo proti horečce a nespavosti. Mezi další národy, které měly pivo v oblibě, patří Slovani, Germáni, Galové a Kelti. Dříve se pivo vyrábělo z různých druhů obilovin, jako je špalda, ječmen, pšenice, kukuřice, rýže, datle, mák, proso, čočka a výhonky z bambusu.

Počátky piva v Čechách

Začátkem 9. století našeho letopočtu bylo uvedeno karolínským opatem, že se pivo poprvé vařilo z chmele. Od 13. století na území dnešní ČR panovník začal udělovat městům tzv. právo várečné umožňující vyrábět pivo. Kde se tedy u nás oficiálně nejdéle vaří pivo? Ve Svitavách, v Žatci, Českých Budějovicích, ve Znojmě a v Plzni. Od začátku 14. století také v Praze. Je třeba podotknout, že už ve středověku měla naše piva velmi dobrou pověst.

Vraťme se ovšem k našemu českému knížeti Václavovi. O prvním svatořečeném českého původu bylo známo, že měl slabost pro pivo. Proto se nemohl stát patronem našeho nejoblíbenějšího nápoje a pivovarnictví nikdo jiný než právě on. Do patronské „funkce“ ho dokonce jmenoval samotný Karel IV. již v polovině 14. století. Tou dobou už byl ovšem sv. Václav považován za patrona sladovníků a Karel IV. k němu měl velký respekt.

Kde se pije dobré pivo? Najděte inspiraci na pivomapě létajícího sládka ZDE

Zdroj: Pivotéka

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty