Suroviny
- kuřecí čtvrtky 4 ks
- sádlo (nejlépe kachní nebo husí) 2 lžíce
- pivo 200 ml
- uzená paprika 1 rovná lžíce
- hlíva ústřičná 1 velká hrst
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- anglická slanina (v celku) 100 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu rozpalte na 170 °C. Kuřecí čtvrtky nechte dojít do pokojové teploty, potřete je změklým sádlem, dejte do pekáče a polijte pivem. Posypte je uzenou paprikou, solí a pepřem.
- Hlívu očistěte a pokrájejte na kousky, cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, totéž udělejte s česnekem a vše rovnoměrně nasypte do pekáče k masu. Pak pokrájejte slaninu na kostičky a přidejte ji také.
- Pekáč zakryjte alobalem, dejte do trouby a pečte asi hodinu. Za tu dobu stehna jednou otočte. Po hodině sundejte alobal a nechte ještě 15 minut dopéct, tzv. na barvu. Podávejte s dlouhozrnnou rýží.
PRIMA TIP: Když se mi poprvé hlíva dostala do ruky, poněkud mě znejistil povlak bílých chloupků na některých jejích částech. Lekla jsem se, že je to plíseň. Pátrání ovšem přineslo úlevu – jedná se o přirozenou součást hlívy. Pokud tedy máte houbu čerstvou a z důvěryhodného zdroje, nenechte se znervóznit.