Komerční sdělení

Pivo dělá hezká těla? Pravda o kaloriích v pivu a pivním břichu

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik kalorií je vlastně v pivu a jak tyto pivo kalorie zacvičí s vaším denním příjmem? Konzumace piva se často spojuje se zvýšeným ukládáním tělesného tuku a pivním břichem, což může vést k obavám, že se po pivu tloustne. Může za pivní břicho ale opravdu samotné pivo?

Kolik má pivo kalorií

Pivo kalorie se liší podle toho, o jaké pivo se jedná. Kolik má pivo kalorií zjistíte na jeho etiketě. Počítejte s tím, že jiný obsah kalorií najdete v klasickém ležáku, jiný v pivních speciálech či nealkoholickém pivu. Spíše než pivní styl ale výsledné kalorie v pivu ovlivňuje množství alkoholu a zbytkových sacharidů.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kde se pije dobré pivo? Najděte inspiraci na pivomapě létajícího sládka ZDE

Běžná česká piva (10°/11°/12°) obvykle obsahují mezi 3-6 % alkoholu, existují ale i extrémně silná piva s obsahem alkoholu kolem 60 %. Náročné na kalorie proto budou hlavně silné pivní speciály.

Pojďme si tedy udělat obrázek o tom, kolik má pivo kalorií ve 100 ml:

  • Kolem 42 kcal/178 kJ má běžná dvanáctka ležák,
  • kolem 37 kcal/155 kJ se pohybuje pivo 10°,
  • 34 kcal/144 kJ má Budvar výčepní,
  • 21 kcal/88 kJ má polotmavé nealkoholické pivo,
  • se 14 kcal/60 kJ je na tom nejlépe světlé nealkoholické pivo.

Průměrná žena denně spotřebuje kolem 1500-2000, průměrný muž 2100-2600 kalorií. 210 kalorií v jednom půllitru dvanáctky tak s vaším denním příjmem příliš nezamává.

Mírná konzumace, tedy jedno až dvě piva za den (tedy 0,5 až 1 litr piva) se dokonce občas doporučuje i ze zdravotních důvodů, pro ženy je to o něco méně – konkrétně 1 třetinka (některé zdroje dokonce uvádějí i 2).

V pivu ale najdeme více než pouhé kalorie. Zdá se vám, že po pivu vždy musíte častěji na toaletu? Pak věřte, že neblouzníte. Pivo totiž podporuje vylučování moči (a spolu s ní i tělu škodlivé látky), a tak není divu, že musíte častěji. Mohou za to nukleové kyseliny které mají vliv i na srdeční činnost a krevní tlak.

Zvýšené vylučování ale pocítíte i po jiných alkoholických nápojích. Alkohol funguje jako močopudná látka, která z vašeho těla dostane do moči víc vody než obvykle. Postupně tělo dehydratuje, protože vylučuje víc vody, než přijímá. Kromě sucha v ústech tak můžete po bujarém večírku pociťovat také bolesti hlavy a závratě.

Kde se bere pivní břicho a může za něj pivo?

Pivní břicho, nebo také pivní pupek (či dokonce bachor), se často přisuzuje pivařům. Bylo by ale nefér celou vinu shazovat pouze na pivo.

Dnes už pivu stále více přicházejí na chuť také ženy, pivní břicha se jim ale vyhýbají. Ta stále zůstávají výsadou mužů. Proč? Ženy a muži mají rozdílný typ postavy a ukládání tuků. Zatímco ženám se tuk ukládá do více tělesných partií muži jsou náchylnější k ukládání viscerálního tuku, tedy tuku v břišní dutině. Za ten už ale pivo úplně nemůže.

Pivo mj. obsahuje látky, které působí kladně na lidský organismus. Například hořké chmelové látky příznivě ovlivňují trávení, a ještě mají zklidňující účinky. Problém nastává ve chvíli, kdy už vypité půllitry skoro nezvládnete spočítat. Pivo podporuje chuť k jídlu, což znamená vyšší příjem kalorií v (ne zcela zdravých) potravinách, které do sebe během večera naládujete.

Závěr je jasný: Po pivu se netloustne a pivní břicho se netvoří ze samotného piva, ale především z nadměrného příjmu tučných jídel a predispozic mužů k ukládání tuků.

Pivo vs. další nápoje

Jak si pivo vede v porovnání s dalšími nápoji? Kalorie limonád bude zvyšovat obsah cukru. I u piv se na kalorické hodnotě podepisuje obsah cukru v pivu, v běžném ležáku je ho ale mnohem méně. Kalorickou hodnotu u piva totiž navyšuje alkohol. Nejsladší jsou pak ochucená piva. Pocitově sladší bývá černé pivo, kalorické hodnoty se ale zpravidla od běžného světlého piva příliš neliší.

Obsah cukru v pivu je také důležitým údajem pro diabetiky. Pro srovnání, Coca-cola má 45 kcal/100 ml, což je podobné kaloriím, které obsahuje světlý ležák. Kola a energetické nápoje totiž obsahují kolem 11 g cukrů. Z pohledu obsahu cukru – v pivu či jiném nápoji – a výsledných kalorií vede světlé nealkoholické pivo (1,6-2,2 g cukrů) nad slazenými minerálními vodami (4,5 g) i džusy z koncentrátu (8,8 g).

Jak jsou na tom kalorie v pivu oproti vínu?

Opět pro nás budou důležité dva údaje: procento alkoholu a množství cukru. Suché bílé víno se pohybuje kolem 65-75 kcal/100 ml, sladší vína kolem 105-125 kcal/100 ml. Víno je kaloričtější než pivo, velmi ale záleží na tom, kolik kousků za večer vypijete.

1 lahev suchého vína kaloricky odpovídá zhruba 2 velkým (0,5 l) a 1 malému (0,3 l) pivu – nebo 1 tabulce mléčné čokolády. Pokud ale za večer vypijete 1 lahev sladkého vína, už se blížíte kalorickému ekvivalentu 4,5 velkých piv.

40% vodka, rum a whiskey (čisté, nedoslazované) jsou na tom velmi podobně. Na 100 ml jsou samozřejmě nejkaloričtější, ve 2 cl na vás ale čeká cca 47 kalorií. Jeden malý panák vás tak vyjde podobně jako půllitr 12° piva. Jednotlivé destiláty se mezi sebou liší a není možné je porovnat všechny. Pokud si hlídáte kalorie, vždy se orientujte podle hodnot vybraného nápoje. U doslazovaných likérů nebo rumů počítejte, že budou kaloricky náročnější.

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty