Suroviny
- cukr krupice 250 g
- med (tekutý) 4 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
- filo těsto 500 g
- mleté vlašské ořechy 400 g
- mletá skořice 1 lžička
- hořká čokoláda 100 g
- máslo (na vymazání formy)
- máslo (rozpuštěné) 350 g
- pistácie (na ozobení)
Baklava má velmi dlouhou historii – její původ sahá až do dob Osmanské říše, kde byla symbolem bohatství a hojnosti. Postupně se rozšířila po celém Balkánu, do Řecka, Turecka, Arménie i na Blízký východ. Každá země má svou vlastní verzi – někde se používají pistácie, jinde vlašské ořechy nebo lískové oříšky, někde se do sirupu přidává růžová voda nebo pomerančový květ. U nás se filo těsto dá koupit většinou zmrazené v dobře zásobených supermarketech, obchodech s orientálními nebo balkánskými potravinami nebo ve specializovaných sekcích s mezinárodní kuchyní.
Postup přípravy
V hrnci svařte 150 ml vody s cukrem, medem a citronovou šťávou asi 15 minut, pak odstavte a nechte vychladnout. Filo těsto nakrájejte na pláty velikosti formy (cca 25 kusů).
Těsto přikryjte vlhkou utěrkou, aby nevysychalo. Ořechy smíchejte se skořicí a čokoládou. Formu vymažte máslem a vložte první plát těsta, potřete rozpuštěným máslem. Takto navrstvěte 8 plátů.
Nasypte čtvrtinu ořechové směsi. Opět vrstvěte pláty filo těsta s máslem a ořechy, dokud suroviny nespotřebujete. Končete vrstvou z 8 plátů těsta.
Baklavu ostrým nožem nařežte na čtverce nebo kosočtverce a pečte při 170 °C asi 50 minut dozlatova.
Ještě horkou baklavu přelijte vychladlým sirupem a nechte alespoň několik hodin odležet. Před podáváním posypte mletými pistáciemi.
PRIMA TIPY:
Místo vlašských ořechů zkuste kombinaci mandlí, lískových oříšků a pistácií.
Pokud chcete výraznější chuť, do sirupu přidejte špetku mletého kardamomu nebo pár kapek růžové vody.
Baklava chutná nejlépe druhý den, kdy se všechny vrstvy krásně propojí.
Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu Zdroj: Imagefood BM, Kulinární studio MAFRA, profimedia.cz
Vyzkoušejte také křupavé marokánky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Recept na nejlepší marokánky ze smetany