Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu

Moje hodnocení
0x

Sladká, křupavá a návyková – baklava patří mezi nejznámější dezerty Blízkého východu. Vrství se jemné plátky filo těsta, směs ořechů a másla a vše se nakonec zalije voňavým medovým sirupem. Připravte ji doma a nechte se unést do světa orientálních chutí.

16 porcí
90 minut
arabská

Suroviny

Baklava má velmi dlouhou historii – její původ sahá až do dob Osmanské říše, kde byla symbolem bohatství a hojnosti. Postupně se rozšířila po celém Balkánu, do Řecka, Turecka, Arménie i na Blízký východ. Každá země má svou vlastní verzi – někde se používají pistácie, jinde vlašské ořechy nebo lískové oříšky, někde se do sirupu přidává růžová voda nebo pomerančový květ. U nás se filo těsto dá koupit většinou zmrazené v dobře zásobených supermarketech, obchodech s orientálními nebo balkánskými potravinami nebo ve specializovaných sekcích s mezinárodní kuchyní.

Postup přípravy

  1. V hrnci svařte 150 ml vody s cukrem, medem a citronovou šťávou asi 15 minut, pak odstavte a nechte vychladnout. Filo těsto nakrájejte na pláty velikosti formy (cca 25 kusů).

  2. Těsto přikryjte vlhkou utěrkou, aby nevysychalo. Ořechy smíchejte se skořicí a čokoládou. Formu vymažte máslem a vložte první plát těsta, potřete rozpuštěným máslem. Takto navrstvěte 8 plátů.

  3. Nasypte čtvrtinu ořechové směsi. Opět vrstvěte pláty filo těsta s máslem a ořechy, dokud suroviny nespotřebujete. Končete vrstvou z 8 plátů těsta.

  4. Baklavu ostrým nožem nařežte na čtverce nebo kosočtverce a pečte při 170 °C asi 50 minut dozlatova.

  5. Ještě horkou baklavu přelijte vychladlým sirupem a nechte alespoň několik hodin odležet. Před podáváním posypte mletými pistáciemi.

PRIMA TIPY:

  • Místo vlašských ořechů zkuste kombinaci mandlí, lískových oříšků a pistácií.

  • Pokud chcete výraznější chuť, do sirupu přidejte špetku mletého kardamomu nebo pár kapek růžové vody.

  • Baklava chutná nejlépe druhý den, kdy se všechny vrstvy krásně propojí.

Vyzkoušejte také křupavé marokánky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Recept na nejlepší marokánky ze smetany

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů