Suroviny
- cibule (velké ) 2 ks (cca 500 g)
- kukuřičný škrob 1/3 hrnku
- řepkový olej 1 litr
Těstíčko
- hladká mouka 1 a 1/2 hrnku
- mletá sladká paprika 1 lžička
- sušený česnek (mletý) 1 lžička
- pivo 1 plechovka (330 ml)
- sůl 2 lžičky
- čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Připravte si odkládací mřížku, kterou položte na plech vyložený pečicím papírem nebo alobalem.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na cca 1cm plátky a ty poté rozdělte na jednotlivé kroužky.
- Obalte je ve škrobu, díky kterému na kroužky lépe přilne těstíčko a také pomůže, aby kroužky byly křupavější.
- V míse promíchejte hladkou mouku, kypřicí prášek, mletou papriku, sušený česnek, sůl a pepř. Poté postupně zašlehávejte metličkou pivo, až vznikne hladké těstíčko podobné konzistence jako na lívance. Pokud je těstíčko moc řídké, můžete přidat 1–2 lžíce mouky.
- V hrnci rozehřejte olej na teplotu 185–190 °C. 4–5 cibulových kroužků namočte do těstíčka, dobře je v něm obalte a vidličkou vyndejte, otřepte přebytečné těstíčko a postupně vkládejte do rozpáleného oleje. Pokud je správně rozpálený olej, měly by kroužky téměř okamžitě stoupnout k hladině.
- Smažte je asi minutu a 20 vteřin, poté je obraťte a smažte dalších 45 vteřin, poté je vidličkou přesuňte na připravenou mřížku.
- Takto postupně osmažte všechny připravené kroužky. Podávejte s oblíbeným dipem, BBQ omáčkou nebo kečupem.
PRIMA TIPY:
- Pokud chcete kroužky udržet teplé, přesuňte je na mřížce do trouby předehřáté na 90 °C.
- Místo piva můžete do těstíčka použít ledově vychlazenou minerálku nebo sodovku.