Suroviny
- špekáčky 8 ks
- cibule 3 ks
- chilli papričky 1 ks nebo dle chuti
- bobkový list 1 ks
- slanina (kvalitní) 100 g
- sádlo 1 lžíce
- dijonská hořčice 2 lžíce
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- česnek 3 stroužky
- krájená rajčata (polpa) 400 g
- černé pivo 500 ml
- hladkolistá petržel 1 velká hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- kajenský pepř 1 špetka
Postup přípravy
- Špekáčky podélně rozkrojte a z obou stran nařízněte. Můžete udělat i pár zářezů na střívku, aby maso vsáklo více chuti z budoucí omáčky.
- Pánev rozehřejte nasucho a položte na ni špekáčky. Restujte na vyšším plamenu, nejdříve z jedné strany dozlatova, poté je otočte a dopečte také do zlatohnědé barvy.
- Není třeba je otáčet stále dokola, to potom jen zpomalujete celý proces (což platí i u restování masa, zeleniny atd.).
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Cibuli oloupejte a rozkrojte přes bubáka. Nakrájejte na proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na slabé plátečky. Slaninu nakrájejte na proužky.
- V silnostěnném hrnci vhodným do trouby začněte restovat slaninu, až začne zlátnout, podle potřeby přidejte sádlo. Tuku je potřeba dostatek, aby se hezky zkaramelizovala cibule, takže se toho rozhodně nebojte.
- Až se tuk rozehřeje, přidejte cibuli a restujte na středním plamenu asi 15 minut. Je důležité, aby zkaramelizovala dohněda. Ideální je cibuli přikrýt po 5 minutách restování poklicí a vždy jen trochu promíchat, aby se cibule odlepila od dna.
- Až bude cibule zkaramelizovaná, přidejte hořčici, česnek, celou chilli papričku, bobkový list a na vyšším plamenu restujte asi půl minuty. Poté přidejte papriku a chilli koření, počkejte 1 minutu a přidejte rajčata.
- Jen lehce osolte a řádně opepřete. Restujte asi 5 minut, dokud se nevypaří trochu tekutiny, a přilijte pivo. Opět restujte 5 minut a poté přidejte buřty, přikryjte a vložte do trouby.
- Pečte 15 minut zaklopené, poté sundejte pokličku a pečte 20 minut. Petržel nasekejte nahrubo a vmíchejte ji do hotových buřtů. Omáčka by měla být velmi tmavá, hustá a chuťově výrazná. Nesmí být cítit chuť alkoholu, ten by měl být zcela vyvařený.
- Podávejte s čerstvým chlebíkem.
Zbyly vám špekáčky? Připravte z nich skvělé utopence podle návodného vidoereceptu
Kompletní recept najdete ZDE