Komerční sdělení

10 pivních zajímavostí, které jste možná nevěděli

Pivo je nápoj, který si zamilovaly miliony lidí na celém světě a o kterém bylo napsáno velké množství článků. Svět piva je plný fascinujících faktů a zajímavostí. Přinášíme vám proto 10 pivních zajímavostí, které jste (ne)věděli.

1. Nejsilnější pivo na světě obsahuje 67,5 % alkoholu

Obsah alkoholu v pivu se v průměru pohybuje mezi 4 a 6 %. Nejsilnějším pivem na světě je Snake Venom s obsahem alkoholu 67,5 %, které vyrábí skotská společnost Brewmeister. Vysokého obsahu alkoholu v pivu se dosahuje zmrazením a následným odstraněním zmrzlých krystalků vody.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kde se pije dobré pivo? Najděte inspiraci na pivomapě létajícího sládka ZDE

2. Banánové pivo nebo pivo s příchutí pizzy

V naší zemi jsme si zvykli pít hořká piva a stále oblíbenější jsou svrchně kvašená piva typu IPA. V Africe jsou při jeho výrobě hlavní složkou banány. Banánové pivo je alkoholický nápoj vyráběný kvašením rozmačkaných banánů, do kterých se přidává čirok, proso nebo kukuřičná mouka.

Netradiční pivo Mamma Mia! Pizza Beer mají v USA. Pivo má příchuť pizzy a kromě tradičních přísad obsahuje česnek, oregano, rajčata, a dokonce i plátky pizzy. Na zdraví!

3. Starověcí Egypťané se pohřbívali s pivem a používali ho jako platidlo

Starověcí Egypťané si piva cenili natolik, že ho uznávali jako oficiální platidlo. Například tak, že ho dělníci dostávali jako mzdu při stavbě pyramid. Lékaři ho pak předepisovali na různé nemoci. Používalo se při různých náboženských rituálech a se džbány piva byli pohřbíváni i faraoni.

4. Pivo plné pěny nebo "čochtan" bez pěny

Typický český ležák má při správném načepování bohatou pěnu, která mu dodává charakteristickou chuť. Nejčastěji se setkáte se stylem čepování, kterému se říká „hladinka“. Vypadá tak, že se pivo čepuje na jeden zátah, díky čemuž si zachovává svou jedinečnou chuť a svěžest. Setkat se můžete také se šnytem, což je malé pivo s velkou, bohatou pěnou.

Mléko je pivní styl, při kterém dostaneme sklenici plnou krémové pěny připomínající mléko a pivo se zdá být sladší. Naopak pivo bez pěny se nazývá „Čochtan“. Je třeba ho rychle vypít, protože rychle ztrácí na kvalitě a stává se zvětralým. V zahraničí se svrchně kvašená piva jako Ale, Stout čepují také bez pěny, s pivem po okraj sklenice.

5. Buddhistický chrám postavený z pivních lahví

Thajským mnichům se nelíbilo množství odpadků v okolí a v roce 1984 požádali místní obyvatele, aby jim pomohli sbírat prázdné pivní lahve. Během dvou let vytvořili z 1,5 milionu pivních lahví buddhistický chrám známý jako Temple of a Milion Bottles. Kromě lahví použili k vytvoření mozaiky chrámu také vršky od pivních lahví. Mniši pokračovali ve stavbě a postavili dalších 20 budov.

6. Nejdražší pivo na světě nabízí společnost Tesla

Americký výrobce elektromobilů Tesla, za kterým stojí světoznámý vizionář Elon Musk, začal prodávat pivo s názvem Gigabier. Jedná se o limitovanou edici plzeňského piva vařeného v Berlíně. Pivo je určeno pro evropský trh a prodává se pouze v trojbalení, které stojí v přepočtu až 2 111 Kč.

7. V přepočtu na obyvatele se v České republice vypije nejvíce piva na světě

Pivo v České republice patří k nejoblíbenějším nápojům s širokým výběrem světově proslulých piv. V České republice se uvařilo 20,5 milionu hektolitrů piva, z toho 15,6 milionu hektolitrů šlo na domácí trh. V přepočtu na jednoho obyvatele vypijeme přibližně 141 litrů piva, což je nejvíce na světě.

8. Pivo může být zdraví prospěšné

Pivo obsahuje řadu látek, mezi ty důležité patří vitaminy skupiny B, minerály, sacharidy, bílkoviny a antioxidanty, které nás mohou chránit před škodlivými volnými radikály. Mírná konzumace piva může mít pozitivní vliv na naše zdraví a chránit nás před civilizačními chorobami. Může snížit riziko aterosklerózy, podpořit krevní oběh a trávení nebo snížit stres.

9. Tmavé pivo je zdravější než světlé

Světlé a tmavé pivo mají podobné množství vitaminů a minerálních látek. Ve srovnání se světlým pivem obsahuje tmavé pivo více živin a antioxidantů, zejména fenolů, což jsou silné antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály. Obsahuje také vyšší obsah železa, které je potřebné například pro tvorbu červených krvinek nebo podporu imunitního systému.

10. Ve středověku bylo bezpečnější pít pivo než vodu

Ve středověku se ke konzervaci potravin používalo solení, což způsobovalo, že lidé měli větší žízeň a mnohé zdroje vody byly kontaminovány různými bakteriemi a parazity, které způsobovaly nemoci. Z tohoto důvodu bylo pro lidi bezpečnější pít místo kontaminované vody kvašené pivo. Tehdejší pivo však mělo mnohem nižší obsah alkoholu než pivo dnešní.

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty