Suroviny
- vepřový bok 700 g
- celý kmín 1 lžička
- cibule (cibule, nakrájená nahrubo) 2 ks
- česnek 15 stroužků
- polotmavé pivo, např. Monopol Karlík 250 g
- listový špenát (čerstvý špenát) 750 g
- sůl
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na větší kostky, osolte, přidejte kmín, cibuli, 10 stroužků česneku na plátky a promíchejte.
- Maso vysypte na pekáč a podlijte pivem.
- Vrabce pečte na 160–180 °C hodinu a půl, dokud není maso měkké a zlatavé.
- V průběhu pečení maso přelévejte a obracejte.
- Zbylých 5 stroužků česneku nakrájejte na plátky, dejte do velkého hrnce s olejem a restujte dozlatova, česnek vytáhněte a na oleji orestujte zprudka špenát.
- Špenát osolte a při servírování posypejte křupavým česnekem.
- Vrabce se špenátem servírujte s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými gnocchi, pro lehčí variantu lze servírovat i s vařeným bramborem.
PRIMA TIP: Vraťme se ale ještě k pivu, které je pro výslednou chuť tohoto jídla poměrně zásadní. Což takhle zkusit vítěze Regionální potraviny v Ústeckém kraji, tedy nefiltrovaný spodně kvašený polotmavý ležák Monopol Karlík z Pivovaru Monopol s. r. o.? Vaří se dvourmutovým způsobem z flájské vody, tří druhů sladů (plzeňského, karamelového, mnichovského) a žateckého chmele. Je pro něj charakteristická jantarová barva, příjemná hořkost a jemná karamelová chuť a vůně.
Moravský vrabec na pivu s čerstvým špenátem a česnekem Zdroj: Regionální potravina
Moravský vrabec na pivu s čerstvým špenátem a česnekem Zdroj: Regionální potravina