Regionální potravina

Moravský vrabec na pivu s čerstvým špenátem a česnekem

Moje hodnocení
12x

Vařili jste už něco s pivem? Pokud vás tato premiéra teprve čeká, těšte se. Pivo totiž dodá pokrmu jedinečný šmrnc. V našem receptu ho využijeme na podlití vepřového masíčka, které na konci naservírujeme společně s orestovaným špenátem a opečeným křupavým česnekem.

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

  • vepřový bok 700 g
  • celý kmín 1 lžička
  • cibule (cibule, nakrájená nahrubo) 2 ks
  • česnek 15 stroužků
  • polotmavé pivo, např. Monopol Karlík 250 g
  • listový špenát (čerstvý špenát) 750 g
  • sůl

Postup přípravy

  1. Maso nakrájejte na větší kostky, osolte, přidejte kmín, cibuli, 10 stroužků česneku na plátky a promíchejte.
  2. Maso vysypte na pekáč a podlijte pivem.
  3. Vrabce pečte na 160–180 °C hodinu a půl, dokud není maso měkké a zlatavé.
  4. V průběhu pečení maso přelévejte a obracejte.
  5. Zbylých 5 stroužků česneku nakrájejte na plátky, dejte do velkého hrnce s olejem a restujte dozlatova, česnek vytáhněte a na oleji orestujte zprudka špenát.
  6. Špenát osolte a při servírování posypejte křupavým česnekem.
  7. Vrabce se špenátem servírujte s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými gnocchi, pro lehčí variantu lze servírovat i s vařeným bramborem.

PRIMA TIP: Vraťme se ale ještě k pivu, které je pro výslednou chuť tohoto jídla poměrně zásadní. Což takhle zkusit vítěze Regionální potraviny v Ústeckém kraji, tedy nefiltrovaný spodně kvašený polotmavý ležák Monopol Karlík z Pivovaru Monopol s. r. o.? Vaří se dvourmutovým způsobem z flájské vody, tří druhů sladů (plzeňského, karamelového, mnichovského) a žateckého chmele. Je pro něj charakteristická jantarová barva, příjemná hořkost a jemná karamelová chuť a vůně.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty