Tatarák
- hovězí ořech (vyzrálý ) 400 g
- žloutek (zauzené ) 2 ks
- šalotka (najemno nakrájená) 1 ks
- kečup (nejlépe domácí) 4 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Marinovaná cibule
- bílá cibule 1 ks
- voda (svařený lák z vody, octa, cukru a hořčičného semínka)
Pivní majonéza
- žloutek 3 ks
- hořčice (ostrá ) 1 lžička
- černé pivo (např. Balthasar 13 OSSEGG) 50 ml
- citronová šťáva z 1 citronu
- citronová kůra z 1 citronu
- slunečnicový olej 200 ml
- drcený kmín
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Kmínová drobenka
- strouhanka (chlebová ) 80 g
- drcený kmín 1 lžička
- máslo 100 g
K podávání
- kyselé okurky (najemno nakrájená)
Postup přípravy
- Postup: Začněte přípravou jednotlivých kroků receptu, tatarský biftek z hovězího masa připravte nakonec.
- Marinovaná cibule (den předem): Cibuli nakrájejte na velmi tenké plátky a potom ji nechte marinovat ve velmi výrazném láku z vody, octa, cukru a hořčičného semínka minimálně 24 hodin.
- Uzené žloutky: Syrové žloutky vložte do nádoby, kterou pečlivě uzavřte potravinovou fólií a pomocí udicí pistole žloutky podle chuti zauďte.
- Pivní majonéza Ossegg: Tyčovým mixérem spojte žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron a potom postupně přidávejte olej a šlehejte do požadované konzistence majonézy.
- Kmínová drobenka: Orestujte strouhanku a kmín, přidejte máslo a dále prohřívejte. Vzniklou drobenku zbavte přebytečného tuku na kuchyňské papírové utěrce.
- Hovězí tataráček: Maso vyndejte z lednice a nakrájejte na velmi tenké plátky. Ty potom krájejte na nudličky tenké jako sirka. Nudličky pokrájejte na malé kousky. Maso nakonec nasekejte na jemnou směs. Důležitá je rychlost zpracování, aby maso nezteplalo. Masovou směs promíchejte vidličkou s najemno nakrájenou šalotkou, zauzenými žloutky, dochuťte kečupem, osolte a opepřete dle chuti.
- Servírování: Tvořítkem či lžící připravte požadovaný tvar a na talíři ozdobte najemno nasekanými kyselými okurkami, marinovanou cibulí, pivní majonézou a kmínovou drobenkou. Tatarák podávejte s chlebem opečeným na grilu nebo s topinkami osmaženými na oleji a potřenými česnekem.
Hovězí tataráček s uzeným žloutkem, nakládanou cibulí a pivní majonézou 2 Zdroj: archiv Ossegg / Mikuláš Gottwald