Suroviny
- drůbeží vývar 600 ml
- cibule 15-20
- šumivé víno (bílé) 100 ml
- máslo 100 g
- olivový olej
- bageta
- gouda (strouhaná)
- pažitka
- tymián
- sůl
- pepř
Postup
V kastrolku rozpustíme máslo a orestujeme na něm nahrubo nakrájenou cibulku. Osolíme a opepříme. Až začne cibulka karamelizovat a přichytávat se ke dnu kastrolu, sundáme ho z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme chvíli odstát.
Za chvíli vrátíme kastrol zpět na sporák a k cibulce přidáme čerstvý tymián, šumivé bílé víno a vývar. Necháme chvíli povařit.
Mezitím na pánvi rozehřejeme olivový olej a z obou stran na něm opečeme bagetu pokrájenou na kolečka. Polévku dáme do misek, přidáme na vrch polévky kousky bagety, na ně položíme plátkový sýr a ten posypeme strouhaným sýrem.
Dáme zapéct do horké trouby (nebo můžeme sýr oflambovat flambovacím zapalovačem). Hotovou polévku ještě posypeme pažitkou.
Autor receptu: Daniel Damec