Suroviny
- hovězí kližka 800 g
- cibule (žlutá ) 800 g
- mletá sladká paprika 80 g
- rajský protlak 80 g
- česnek 6 stroužků
- drcený kmín 20 g
- hovězí vývar (nebo zeleninový vývar) 1 litr
- černé pivo 300 ml
- majoránka (sušená ) 10 g
- olej (na smažení)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Karlovarské knedlíky
- rohlík (nebo plátky toustového chleba) 10 ks
- vejce 3 ks
- mléko 200 ml
- hladkolistá petržel 20 g
- máslo 100 g
- muškátový květ 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Hovězí guláš: Cibuli nakrájejte najemno a orestujte dohněda. Přidejte nakrájené maso na kostky a orestujte. Dále přidejte mletou papriku a rajský protlak a znovu krátce orestujte. Nyní zalijte vývarem, černým pivem a přidejte prolisovaný česnek, kmín a sůl.
- Guláš duste přikrytý poklicí na mírném plameni za občasného míchání a dolévání vody. Vodu přilévejte pouze tehdy, když se guláš začíná přichytávat ke dnu hrnce, a vždy jen trošku. Nikdy ale nesmí plavat ve vodě! Takto duste guláš do změknutí masa. Nakonec přidejte majoránku a znovu krátce provařte.
- Karlovarský knedlík: Rohlíky nebo toustový chléb nakrájejte na kostičky a dejte do trouby na 180 °C na přibližně 8 minut a následně nechte vychladnout. V mezičase oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- Do rohlíků nebo toustového chleba přidejte mléko, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, sníh z bílků, muškátový květ, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
- Z hotové směsi vytvořte váleček, vložte do potravinářské fólie a ještě několikrát zarolujte. Potravinářskou fólii pořádně utáhněte z obou konců. Takto připravené knedlíky vařte na páře přibližně 35 minut.
PRIMA TIPY: Omáčku můžete zhruba 15 minut před koncem vaření zahustit syrovým nastrouhaným bramborem nebo chlebem. Na ozdobu můžete použít na kolečka nakrájenou červenou cibuli nebo čerstvý nastrouhaný křen.
Guláš je oblíbené jídlo, které se skládá jen z několika málo surovin, proto mějte na paměti výběr kvalitních surovin, protože jejich kvalita se odráží od výsledné chuti. Pomoci s výběrem mohou loga kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Hovězí guláš na černém pivu s karlovarským knedlíkem 2 Zdroj: Akademie kvality