Komerční sdělení

Jak má vypadat sklenice na pivo a jak ji správně nachystat?

Aniž si to uvědomujeme, pivo si užíváme všemi smysly. Jako první nás samozřejmě napadne čich a chuť, ale správně načepované pivo je i potěchou pro oko. Z toho plyne, že design a péče o sklenice na pivo hrají svou nezastupitelnou úlohu při podávání piva.

Čistota pivního skla: Jak má vypadat správná sklenice na pivo

Sklenice na pivo může ovlivnit výsledné pivo, proto je důležité se o ni ještě před čepováním správně postarat. Aby výsledkem bylo krásně natočené pivo tak, jak ho znáte a máte rádi, pivní sklenice by měla být v první řadě čistá. Pivně čistá.

Co to znamená? I zdánlivě čistá sklenice může mít na povrchu mikroskopický film mastnoty, ke kterému přijde v restauračním provozu natotata. Proto mistři výčepní kladou veliký důraz na důkladné omytí pivního skla kartáči a houbičkami. Všichni jistě znáte podezřele rychle padající pěnu s velkými bublinami nebo bublinkový závoj na vnitřní stěně pivní sklenice. Právě to je důsledek zmiňované mastnoty nebo jiných nečistot.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kde se pije dobré pivo? Najděte inspiraci na pivomapě létajícího sládka ZDE

Často slýchám dotaz, zda je při čepování lepší sklenice mokrá, či suchá. Měla by být mokrá, protože pro oko zdánlivě zcela hladké sklo má na svém povrchu mikroskopický reliéf - okem nepostřehnutelné rýhy a výstupky, ve kterých se zachycují vzduchové bublinky, případně drobné nečistoty. Dochází pak k podobnému efektu, jako když je sklenice špatně umytá – k perlení na různých místech ve sklenici. Když sklenici na pivo před čepováním opláchnete vodou, tohoto problému se zbavíte. Moderní výčepy používají pro uložení pivního skla vany s vodou vychlazenou na teplotu čepovaného piva.

Jak správně umýt sklenice na pivo

  1. Ze všeho nejdřív sklenici opláchněte studenou vodou.
  2. Vyčistěte sklenici kartáčem a měkkou stranou houbičky umyjte celé hrdlo sklenice, stěny a dno. Dejte si pozor, abyste se při mytí rukou nedotýkali vnitřní strany sklenice.
  3. Znovu sklenici opláchněte vodou a máte hotovo!
  4. Nezapomeňte po každém vypitém pivu sklenici vyměnit a čepovat ho vždy do čisté, umyté sklenice na pivo.

Teplotu piva ovlivňuje styl i zvyk

Na otázku, jaká je ideální teplota piva, neexistuje jedna správná odpověď. Platí, že každému pivnímu stylu vyhovuje trochu jiná. Teplotu čepovaného piva bychom měli přizpůsobit i roční době a teplotě prostředí, protože v parném létě pivo ve sklenici na stole rychleji zteplá. U piv typu světlý ležák doporučují sládci teplotu konzumace 5o až 7o C. Při této teplotě se plně rozvine aroma a chuť piva.

Příliš nízká teplota piva tyto vjemy naopak potlačuje. Čepování do namraženého půllitru, což je občas možno vidět, je pro pivo šok a rozhodně mu neprospívá. Pokud jde o regionální zvyklosti, tak jsem na svých cestách po česko-slovenských krajích vypozoroval, že v Čechách se pije pivo spíše studenější a s větším řízem, tedy na „hladinku“. Směrem na Moravu a Slovensko spíše teplejší, načepované s nižším řízem, tedy na víckrát a s „čepicí“.

Pokud jde o zahraničí, tak tam je to ještě komplikovanější. Pivům typu ALE, silným tmavým pivům, případně belgickým trapistickým pivům sluší teploty o pár stupínků vyšší. Teploty kolem deseti stupňů Celsia plně odkryjí bohatost jejich chutí. Americké ležáky se zase pijí velmi podchlazené. Inu jiný kraj, jiný mrav. A přání zákazníka je v hospodě zákon.

Nejčastější druhy pivního skla

Pokud jde o druh sklenice na pivo, tak zde hrají roli také regionální zvyklosti a pivní styl. Obecně ale platí, že silnostěnné půllitry, které mají lepší tepelně izolační vlastnosti, jsou výhodné u piv, kde chceme co nejdéle udržet nízkou teplotu, typické jsou pro středoevropské ležáky. Naopak tenkostěnné sklenice na pivo na stopce, obvykle menších rozměrů, jsou vhodné pro chuťově bohatší pivní styly. Jejich typickými zástupci jsou belgická trapistická piva nebo silné „ejly“.

V našich končinách většinou platí, že v pivnicích se pije z půllitru s uchem, v restauracích, kam se chodí spíše na jídlo, se používají spíše tenkostěnné vysoké sklenice bez ucha. V anglosaském světě používají skoro na všechna piva typickou „pintu“, což je jednoduchá, kónická silnostěnná sklenice. V úplně specifickém skle se podává Weizen. Pohár je dole úzký a těžký a směrem nahoru se rozšiřuje do tulipánu. Přiťukává se zásadně dnem, protože horní část je velmi tenká.

Co říci závěrem. Když budete aktivně a hodně cestovat pivním světem, tak se setkáte s mnoha šílenostmi a anomáliemi. Takže kde je vlastně ta pivní pravda?

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty