Těsto:
- hladká mouka 150 g
- mandlová mouka 100 g
- žloutek 2 ks
- máslo (studené) 125 g
- citronová kůra (nastrouhaná) 1/2 plodu
- vanilkový cukr 1 ks
- moučkový cukr 1 lžíce
Náplň:
- mascarpone 250 g
- žloutek 1 ks
- moučkový cukr 2 lžičky
- vanilkový pudink 2 lžičky
- džem (rybízový) 350 g
Postup přípravy:
- Nejprve oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete, tak je dejte do chladničky a využijte v jiném receptu. Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu.
- Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny – mouku, mandlovou mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Teď klidně použijte ruce nebo metlu robotu a vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na cca dvě hodiny do chladničky. Připravte si vál, hladkou mouku, vykrajovátko srdíčko, váleček a koláčovou formu. Troubu předehřejte na 170 °C, funkci spodní a vrchní ohřev (ne horkovzduch, těsto by se kroutilo).
- Na pomoučeném válu ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet. Vál a váleček posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na dva díly (1 : 2). Větší část vyválejte na placku a tu opatrně namotanou na válečku přeneste do koláčové mísy.
- Mezitím ruční metlou promíchejte mascarpone se žloutkem, vanilkovým pudinkovým práškem a moučkovým cukrem. Vlijte ho na těsto. Rybízový džem nejprve promíchejte a pak rozmažte cukrářskou kartou na vrstvu mascarpone. Zbytek těsta také rozválejte a vykrajujte z něho srdíčka. Ta klaďte na džem po celé ploše koláče.
- Linecký koláč pečte přibližně 35 minut. Pak ho nechte zcela zchladnout a servírujte.
Chcete další recepty z lineckého těsta?