Svatava Vašková / Coolinářka

Linecký koláč s vanilkovým krémem a rybízovým džemem

Moje hodnocení
4x

Znáte linecké koláče? Určitě ano, jde o takovou klasiku, která snad nemohla nikomu uniknout. Náplň samotného koláče ale můžete zjemnit mascarpone, které si skvěle rozumí s rybízovým džemem nebo jinou výraznou chutí.

12 porcí
60 minut

Těsto:

Náplň:

Postup přípravy:

  1. Nejprve oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete, tak je dejte do chladničky a využijte v jiném receptu. Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu.
  2. Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny – mouku, mandlovou mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Teď klidně použijte ruce nebo metlu robotu a vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto.
  3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na cca dvě hodiny do chladničky. Připravte si vál, hladkou mouku, vykrajovátko srdíčko, váleček a koláčovou formu. Troubu předehřejte na 170 °C, funkci spodní a vrchní ohřev (ne horkovzduch, těsto by se kroutilo).
  4. Na pomoučeném válu ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet. Vál a váleček posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na dva díly (1 : 2). Větší část vyválejte na placku a tu opatrně namotanou na válečku přeneste do koláčové mísy.
  5. Mezitím ruční metlou promíchejte mascarpone se žloutkem, vanilkovým pudinkovým práškem a moučkovým cukrem. Vlijte ho na těsto.  Rybízový džem nejprve promíchejte a pak rozmažte cukrářskou kartou na vrstvu mascarpone. Zbytek těsta také rozválejte a vykrajujte z něho srdíčka. Ta klaďte na džem po celé ploše koláče.
  6. Linecký koláč pečte přibližně 35 minut. Pak ho nechte zcela zchladnout a servírujte.

Chcete další recepty z lineckého těsta?

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Svatava Vašková / Coolinářka

Svatava Vašková / Coolinářka

Autorka foodblogu Coolinářka a autorka kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.

V nové knize Tak chutná hygge nabízí více než 70 tipů na pohodové večeře.

Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.

Knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.

​​​​​​​


Přečtěte si také

Recepty