Korpus: 22 cm × 19 cm
- hladká mouka 125 g
- máslo 80 g
- moučkový cukr 40 g
- žloutek 1 ks
- citron pár kapek
- máslo (na vymazání formy a mouka na posypání válu) kousek
Náplň
- borůvky (mražené) 300 g
- vanilkový cukr 1 + 1 lžíce
- želatina (v prášku) 3 lžičky + 4 lžíce studené vody
- smetana ke šlehání (33%) 1 kelímek (210 g)
- vanilkový extrakt pár kapek
Článek
Nejlepší ovocné koláče od českých foodblogerů
I naši spolupracující čeští foodblogeři si libují v koláčích. Dnes pro vás máme výběr těch ovocných, které rozhodně stojí za vyzkoušení :)
Postup přípravy
- Všechny ingredience na těsto smíchejte a vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně 30 minut v lednici odpočinout.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte máslem a odpočaté těsto rozválejte do tenka na moukou posypané ploše. Rozprostřete do formy a vytvořte i okraje.
- Na těsto rozložte pečicí papír a zasypte fazolemi. Takto připravený korpus pečte 15 minut. Po uplynutí této doby odstraňte z korpusu fazole a pečte dalších 12–15 minut.
- Mezitím nechte nabobtnat želatinu – smíchejte ji se studenou vodou. Pak dejte povařit borůvky se lžící vanilkového cukru, občas promíchejte (vařte asi 10 minut).
- Poté je rozmixujte a dejte bokem, než na ně přijde řada. Do druhého hrnce dejte vařit smetanu, ve které rozmíchejte zbylý vanilkový cukr a pár kapek vanilkového extraktu.
- Jakmile smetana dojde k bodu varu, odstavte a vmíchejte želatinu (důkladně promíchejte). Do smetanové směsi vmíchejte borůvky a takto připravenou náplň nalijte na korpus.
- Koláč nechte vystydnout v lednici: za 3–4 hodiny je připravený k servírování. Dozdobte ho čerstvými borůvkami, jedlými květy a klidně použijte i makronky. Hezké budou i bílkové pusinky, mandličky nebo jiné ovoce dle chuti a fantazie.