Suroviny
- hladká mouka 320 g
- máslo 225 g
- cukr 35 g
- sůl 5 g
- vejce 2 ks
- ledová voda 3–4 lžíce
- Hamé Extra Jam Višeň 350 g
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte mouku s 30 g cukru a solí. Přidejte rozšlehané vejce a promíchejte. Přidejte ledovou vodu, máslo nastrouhejte na struhadle a rychle zapracujte, aby se nerozteklo.
- Těsto rozdělte na dva díly. Každý zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Připravte si formu na koláč (20–23 cm). Vál posypte trochou mouky a první díl těsta rozválejte do placky tak, aby mělo průměr zhruba 30 cm.
- Rozválené těsto dejte do formy a rozprostřete do krajů. Těsto, které přebývá, odkrojte. Dno propíchejte vidličkou, aby se nikde nevypouklo.
- Na připravený základ rovnoměrně rozprostřete džem.
- Druhý díl těsta rozválejte na stejnou tloušťku jako první a pomocí vykrajovátek vykrojte různě velká srdíčka, kterými doztobte koláč.
- Rozšlehejte zbylé vejce a přidejte do něj 5 g cukru. Mašlovačkou potřete koláč a dejte na 15 minut do trouby. Poté alobalem přikryjte okraj koláče, snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 15 minut. Nechte vychladnout a podávejte.
Zamilovaný linecký koláč Zdroj: archiv receptyschuti.cz