Mřížkový linecký koláč s džemem a oříšky

Moje hodnocení
14x

Při povídání o rakouské kuchyni nemůžeme vynechat ani jeden z nejslavnějších dezertů, dnes opravdu světových a také pevně ukotvených i u nás. I na něj samozřejmě existuje řada receptů, sáhli jsme do receptáře Johanna Lafera a vybrali opravdu vybranou verzi křehkého lineckého koláče. Je to cukrářský, jak by řekli Rakušané, majstrštyk, ale dá se snadno zvládnout i doma.

1 porce
90 minut
rakouská

Suroviny

  • máslo (změklé máslo) 200 g + na vymazání formy
  • moučkový cukr 100 g
  • mletá skořice 1 špetka
  • lískové ořechy, nasucho opražené a umleté 100 g
  • hladká mouka 200 g
  • třešňová zavařenina (nebo rybízová či malinová nebo směs) 150 g
  • lískové ořechy, nasekané nahrubo 60 g
  • případně moučkový cukr na poprášení

Postup přípravy

  1. Máslo, cukr a skořici utřete do pěny. Zapracujte do ní vejce, mleté oříšky a mouku.
  2. Dvě třetiny těsta vtlačte do máslem vymazané formy s volným dnem o průměru 18 cm, vymačkejte okraje. Potřete zavařeninou. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Zbylé těsto přesuňte do cukrářského sáčku a nastříkejte na povrch koláče mřížky. Posypte nasekanými oříšky, vložte do trouby a pečte asi 45 minut. Chcete-li, poprašte koláč před podáváním moučkovým cukrem.

PRIMA TIP: Opražením získají oříšky výraznou chuť. Obvykle se v receptech na linecký koláč objevují mandle – a samozřejmě je můžete použít –, ale s oříšky je těsto zase trochu jiné. I na těsto existuje mnoho postupů, někdy v něm figuruje vejce či žloutek či jsou jiné poměry surovin. Zavařenina může být i malinová, rybízová nebo ve směsi.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty