Suroviny
- máslo (změklé ) 200 g + na vymazání formy
- moučkový cukr 100 g
- mletá skořice 1 špetka
- lískové ořechy (nasucho opražené a umleté) 100 g
- hladká mouka 200 g
- rybízový džem (nebo třešňová zavařenina či malinová nebo směs) 150 g
- lískové ořechy (nasekané nahrubo) 60 g
- moučkový cukr (případně moučkový cukr na poprášení)
Postup přípravy
- Máslo, cukr a skořici utřete do pěny. Zapracujte do ní vejce, mleté oříšky a mouku.
- Dvě třetiny těsta vtlačte do máslem vymazané formy s volným dnem o průměru 18 cm, vymačkejte okraje. Potřete zavařeninou. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Zbylé těsto přesuňte do cukrářského sáčku a nastříkejte na povrch koláče mřížky. Posypte nasekanými oříšky, vložte do trouby a pečte asi 45 minut. Chcete-li, poprašte koláč před podáváním moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Opražením získají oříšky výraznou chuť. Obvykle se v receptech na linecký koláč objevují mandle – a samozřejmě je můžete použít –, ale s oříšky je těsto zase trochu jiné. I na těsto existuje mnoho postupů, někdy v něm figuruje vejce či žloutek či jsou jiné poměry surovin. Zavařenina může být i malinová, rybízová nebo ve směsi.