Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Linecký koláč s meruňkami a drobenkou

do 2 hodin
Linecký koláč s meruňkami a drobenkou
Linecký koláč s meruňkami a drobenkou Autor: Pradobroty.cz
Znáte někoho, komu by nechutnal koláč s drobenkou? My teda ne! A proto pro vás máme další recept do foroty – tentokrát z lineckého těsta, které zdobí meruňky!
Reklama

Článek

Křupavý nekynutý koláč s borůvkami  Foto:

25+ neodolatelných receptů na koláče a dezerty s křupavou drobenkou

K létu patří voňavé ovocné koláče a určitě se shodneme, že ty nejlepší z nejlepších korunuje křupavá drobenka vonící máslem. Drobenka ale korunuje i klasické koláčky nebo...

Suroviny

Těsto:

Náplň:

Reklama

Postup

  1. Těsto: Máslo nechte povolit a společně s oběma cukry utřete do světlé pěny.
  2. Přidejte vejce a promíchejte. V jiné míse smíchejte sůl, mouku a prášek do pečiva, přidejte k máselné směsi a vypracujte linecké těsto.
  3. Těsto rukama natlačte na dno a boky koláčové formy (já mám 27 cm v průměru) a vložte do lednice odpočinout, než připravíte zbytek koláče (tenhle krok lze přeskočit, pokud nemáte místo v lednici).
  4. Zapněte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
  5. Náplň: Ovoce omyjte, odstopkujte, vypeckujte a nakrájejte: větší plody na čtvrtiny, menší plody stačí na polovinu.
  6. Tvaroh (nebo tvaroh a mascarpone), oba cukry a vejce vložte do mísy a drátěnou metlou v ruce lehce prošlehejte a tím spojte.
  7. Koláčovou formu s těstem vyndejte z lednice, nalijte na těsto tvarohovou směs a poklaďte ovocem řeznou stranou nahoru.
  8. Drobenka: Studené máslo nakrájejte na kostičky, zasypte moukou, cukrem a semínky z vanilkového lusku. Rukama vypracujte sypkou drobenku a tou bohatě posypte meruňky na vrchu koláče.
  9. Koláč vložte do trouby a pečte 50–60 minut dozlatova. A nebo to poznáte i tak, že tvaroh v náplni začne celý koláč zvedat od krajů nahoru. Jakmile se začne zvedat i střed, koláč je hotový.
  10. Nechte vychladnout a podávejte.Výborný je ještě vlahý cca 3 hodiny po upečení, ale i druhý den vychlazený z lednice.
Reklama

Linecký koláč s meruňkami a drobenkou Foto: Linecký koláč s meruňkami a drobenkou, Foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama