Těsto
- máslo 100 g
- moučkový cukr 50 g
- vanilkový cukr 1 ks
- vejce 1 ks
- hladká mouka 220 g
- prášek do pečiva 1/4 lžičky
- sůl
Náplň
- tučný tvaroh (ve vaničce) 500 g (nebo 250 g tvaroh + 250 g mascarpone)
- moučkový cukr 50 g
- vanilkový cukr 1 ks
- vejce 2 ks
- meruňky
Drobenka
- polohrubá mouka 100 g
- cukr krupice 50 g
- máslo 50 g
- vanilkový lusk (volitelné)
Postup přípravy
- Těsto: Máslo nechte povolit a společně s oběma cukry utřete do světlé pěny.
- Přidejte vejce a promíchejte. V jiné míse smíchejte sůl, mouku a prášek do pečiva, přidejte k máselné směsi a vypracujte linecké těsto.
- Těsto rukama natlačte na dno a boky koláčové formy (já mám 27 cm v průměru) a vložte do lednice odpočinout, než připravíte zbytek koláče (tenhle krok lze přeskočit, pokud nemáte místo v lednici).
- Zapněte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
- Náplň: Ovoce omyjte, odstopkujte, vypeckujte a nakrájejte: větší plody na čtvrtiny, menší plody stačí na polovinu.
- Tvaroh (nebo tvaroh a mascarpone), oba cukry a vejce vložte do mísy a drátěnou metlou v ruce lehce prošlehejte a tím spojte.
- Koláčovou formu s těstem vyndejte z lednice, nalijte na těsto tvarohovou směs a poklaďte ovocem řeznou stranou nahoru.
- Drobenka: Studené máslo nakrájejte na kostičky, zasypte moukou, cukrem a semínky z vanilkového lusku. Rukama vypracujte sypkou drobenku a tou bohatě posypte meruňky na vrchu koláče.
- Koláč vložte do trouby a pečte 50–60 minut dozlatova. A nebo to poznáte i tak, že tvaroh v náplni začne celý koláč zvedat od krajů nahoru. Jakmile se začne zvedat i střed, koláč je hotový.
- Nechte vychladnout a podávejte.Výborný je ještě vlahý cca 3 hodiny po upečení, ale i druhý den vychlazený z lednice.