Suroviny
- hladká mouka 180 g
- moučkový cukr 160 g
- mletá skořice 1 lžička
- sůl špetka
- máslo 150 g
- mandlová mouka 100 g
- citron (chemicky neošetřený) 1 ks
- vejce 4 ks
- jahody (čerstvé ) 500 g
- cukr krupice 100 g
Postup přípravy
- Do mísy prosejte mouku, 150 g moučkového cukru, mletou skořici a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na kostičky a přidejte k moučné směsi. Rychle promíchejte, až vznikne drobenka.
- K drobence přisypte mandlovou mouku a najemno nastrouhanou citronovou kůru. Oddělte 3 žloutky od bílků a vmíchejte žloutky do těsta. Rychle propracujte, aby se těsto spojilo, a vytvarujte ho do koule. Dejte odležet na 30 minut do lednice.
- 350 g jahod očistěte a rozpůlte. Do hrnce dejte připravené jahody, přisypte cukr a přiveďte k varu. Snižte plamen na minimum a asi 15 minut redukujte, až budou mít jahody sirupovou konzistenci. Směs nechte vychladnout. Zbylé čerstvé jahody nakrájejte na plátky.
- Z vychlazeného těsta odkrojte třetinu a zbylé těsto vyválejte na placku o šířce 5 mm. Pomocí válečku placku přeneste do formy o průměru 23 cm. Těsto vmačkejte do formy a vytvarujte okraje. Pokud nějaký okraj přečnívá, odřízněte ho. Praskliny můžete vyplnit odkrojky těsta. Dno těsta propíchejte vidličkou a dejte na 5 minut do lednice.
- Ze zbylého těsta vyválejte stejně tlustou placku a nakrájete na 1cm proužky. Vyndejte koláč z lednice, na něj vlijte jahodovou náplň, uhlaďte ji stěrkou a na ni rozložte plátky čerstvých jahod. Proužky zbývajícího těsta poklaďte navrch ve tvaru mřížky. Na krajích lehce přitiskněte k těstu a potřete rozšlehaným vajíčkem. Přečnívající zbytky odkrojte.
- Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 40 minut. Před vyndáním z formy nechte koláč kompletně vychladnout. Podávejte posypané zbylým moučkovým cukrem.
Jahodový mřížkový koláč z lineckého těsta 2 Zdroj: iStock
Jahodový mřížkový koláč z lineckého těsta 3 Zdroj: iStock