Linecký koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Linecký koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Tak tohle je ikonický kousek, údajně americké vylepšení klasického francouzského citronového koláče z křehkého těsta. V podstatě tři základní prvky – křupavé těsto, pikantní citronový krém a lehce ožehlá sněhová čepice postačí k tomu, aby byla i ta nejpošmournější zima snesitelnější. A nádherně se rozvoněla.
8 porcí
90 minut
americká
Postup přípravy
-
Na těsto dejte mouku, cukr a sůl do nádoby robota nebo do mísy. Přidejte máslo a buď prošlehejte krátkými pulzy nebo promněte prsty na hrubou drobenku – zpracujte jen do tohoto stadia.
-
Po lžičkách přidávejte vodu, prošlehněte vždy jen pulzy, až se směs začne spojovat. Vyklopte je na fólii a zabalte jako kouli, těsto jen lehce smáčkněte k sobě. Dejte na půl hodiny do ledničky.
-
Těsto vyndejte a na lehce pomoučněné ploše vyválejte na placku tak, abyste s ní mohli vyložit 25cm formu s volným dnem, asi 3,5 cm vysokou, těsto nechte o několik cm přečnívat přes okraj. Mělo by tedy být po vyválení asi 4 mm silné.
-
Těsto zlehka přeložte napůl a ještě jednou napůl, pak ho přesuňte do formy složenou špičkou doprostřed, zlehka rozbalte, zlehka vtlačte do okrajů formy, přesahující těsto nechte volně přečnívat. Formu s těstem dejte znovu na půl hodiny do ledničky.
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Jakmile bude těsto vychlazené a zpevní, přejeďte energicky formu válečkem a tím odkrojte přečnívající okraje. Mezi palcem a ukazováčkem vymačkejte okraje těsta tak, aby trochu přečnívaly formu. Na dno položte kolečko pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi, vložte do trouby a těsto takzvaně naslepo předpékejte 25 minut, až bude pevné a upečené.
-
Vyndejte z trouby, opatrně odstraňte papír s fazolemi, teplotu trouby snižte na 160 °C a těsto vraťte na 5 minut do trouby, aby se upeklo dosucha i na dně. Vyndejte a nechte vychladnout.
-
Na náplň odměřte ve džbánku 450 ml vody. Do mísy dejte cukr a škrob a vlijte tolik vody, aby vznikla hladká pasta. Zbytek vody vlijte do kastrolu, přidejte citronovou šťávu a kůru a na středním stupni uveďte do varu. Pak nechte několik minut probublávat.
-
Sundejte z plotny a postupně vmíchávejte směs cukru se škrobem za stálého míchání. Až bude směs hladká, vraťte kastrol na sporák a na nízkém stupni nechte jemně vařit několik minut za stálého míchání do zhoustnutí. Mimo plotnu vmíchejte máslo a žloutky. Krém pak vlijte do předpečeného korpusu a povrch uhlaďte jídelním nožem.
-
Na sněhovou čepici dejte bílky do zcela čisté mísy a ručně nebo elektrickými metlami šlehejte do měkkých špiček, pak po částech zašlehávejte cukr a nakonec škrob. Sníh pak přesuňte do cukrářského nebo plastového sáčku, kterému ustřihněte roh, a v soustředných kruzích ho stříkejte na – ideálně ještě teplou – náplň od okrajů ke středu, až bude náplň úplně zakrytá. Nebo můžete použít lžíci a nakonec čistými prsty vytvořit ze sněhu třeba špičky. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut, až sníh zpevní, zezlátne a lehce ožehne. Před podáváním nechte zcela vychladnout ve formě.
Linecký koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Linecký koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD