Těsto
- hladká mouka 200 g + na posypání
- moučkový cukr 25 g
- máslo (studené, nakrájené na kostičky) 100 g
- voda (ledová ) asi 4 lžíce
- sůl 1 špetka
Náplň
- cukr krupice 180 g
- kukuřičný škrob 75 g
- citronová kůra z 5 velkých (bio) citronů
- citronová šťáva z 5 velkých (bio) citronů
- máslo (nakrájené na kostičky) 100 g
- žloutek (z velkých vajec) 5 ks
Sníh
- bílek (z velkých vajec) 5 ks
- cukr krupice 250 g
- kukuřičný škrob 2 lžičky
Postup přípravy
- Na těsto dejte mouku, cukr a sůl do nádoby robota nebo do mísy. Přidejte máslo a buď prošlehejte krátkými pulzy nebo promněte prsty na hrubou drobenku – zpracujte jen do tohoto stadia.
- Po lžičkách přidávejte vodu, prošlehněte vždy jen pulzy, až se směs začne spojovat. Vyklopte je na fólii a zabalte jako kouli, těsto jen lehce smáčkněte k sobě. Dejte na půl hodiny do ledničky.
- Těsto vyndejte a na lehce pomoučněné ploše vyválejte na placku tak, abyste s ní mohli vyložit 25cm formu s volným dnem, asi 3,5 cm vysokou, těsto nechte o několik cm přečnívat přes okraj. Mělo by tedy být po vyválení asi 4 mm silné.
- Těsto zlehka přeložte napůl a ještě jednou napůl, pak ho přesuňte do formy složenou špičkou doprostřed, zlehka rozbalte, zlehka vtlačte do okrajů formy, přesahující těsto nechte volně přečnívat. Formu s těstem dejte znovu na půl hodiny do ledničky.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Jakmile bude těsto vychlazené a zpevní, přejeďte energicky formu válečkem a tím odkrojte přečnívající okraje. Mezi palcem a ukazováčkem vymačkejte okraje těsta tak, aby trochu přečnívaly formu. Na dno položte kolečko pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi, vložte do trouby a těsto takzvaně naslepo předpékejte 25 minut, až bude pevné a upečené.
- Vyndejte z trouby, opatrně odstraňte papír s fazolemi, teplotu trouby snižte na 160 °C a těsto vraťte na 5 minut do trouby, aby se upeklo dosucha i na dně. Vyndejte a nechte vychladnout.
- Na náplň odměřte ve džbánku 450 ml vody. Do mísy dejte cukr a škrob a vlijte tolik vody, aby vznikla hladká pasta. Zbytek vody vlijte do kastrolu, přidejte citronovou šťávu a kůru a na středním stupni uveďte do varu. Pak nechte několik minut probublávat.
- Sundejte z plotny a postupně vmíchávejte směs cukru se škrobem za stálého míchání. Až bude směs hladká, vraťte kastrol na sporák a na nízkém stupni nechte jemně vařit několik minut za stálého míchání do zhoustnutí. Mimo plotnu vmíchejte máslo a žloutky. Krém pak vlijte do předpečeného korpusu a povrch uhlaďte jídelním nožem.
- Na sněhovou čepici dejte bílky do zcela čisté mísy a ručně nebo elektrickými metlami šlehejte do měkkých špiček, pak po částech zašlehávejte cukr a nakonec škrob. Sníh pak přesuňte do cukrářského nebo plastového sáčku, kterému ustřihněte roh, a v soustředných kruzích ho stříkejte na – ideálně ještě teplou – náplň od okrajů ke středu, až bude náplň úplně zakrytá. Nebo můžete použít lžíci a nakonec čistými prsty vytvořit ze sněhu třeba špičky. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut, až sníh zpevní, zezlátne a lehce ožehne. Před podáváním nechte zcela vychladnout ve formě.
Linecký koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD