Korpus
- hladká mouka 125 g
- máslo 80 g
- moučkový cukr 40 g
- žloutek 1 ks
- citronová šťáva pár kapek
Náplň
- rebarbora 3 stonky (asi 300 g)
- jahody 5 ks
- bílá čokoláda (pecičky ) 50 g
- máslo 1 lžíce
- vejce 2 ks
- vanilkový cukr 1 vrchovatá lžíce
- smetana ke šlehání (33 %) 150 ml
- mandlová mouka 4 vrchovaté lžíce (asi 25 g)
- máta (lístky máty nebo meduňky na ozdobu)
Postup přípravy
- Na korpus prosejte do mísy mouku, rozkrájejte do ní máslo, promíchejte nožem, aby se obalilo moukou, přidejte cukr, žloutek a citronovou šťávu a uhněťte hladké, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 2 hodiny do lednice.
- Rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo ji vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Odleželé těsto nastrouhejte nahrubo do formy, rozprostřete ho po celé ploše a vymačkejte jednolité těsto s 2cm okraji. Propíchejte ho na mnoha místech vidličkou, zakryjte pečicím papírem, posypte fazolemi, abyste těsto zatížili, a pečte v předehřáté troubě 15 minut. Vytáhněte a nechte zchladnout.
- Mezitím oloupejte rebarboru a nakrájejte ji na delší špalíčky (o šířce formy), jahody odstopkujte a pokrájejte na plátky. Ve vodní lázni rozehřejte bílou čokoládu s máslem a promíchejte dohladka. Vejce vyšlehejte s vanilkovým cukrem, smetanou, rozpuštěnou čokoládou a mandlovou moukou.
- Na předpečený korpus vlijte náplň, vložte do ní rebarboru a jahody a pečte zhruba 20 minut dozlatova, až náplň zpevní. Vyjměte, nechte zchladnout a ozdobte lístky máty či meduňky.
PRIMA TIP: Bílá čokoláda se vyrábí smícháním kakaového másla (čím více, tím lépe) se sušeným mlékem nebo smetanou, vanilkovým cukrem a případně kořením. Neobsahuje kakaovou hmotu, která je typickou ingrediencí hořké a mléčné čokolády a dodává jí tmavou barvu. Proto v bílé čokoládě chybí a technicky se tedy nejedná o čokoládu. Pecičky bílé čokolády bývají kvalitnější než běžné tabulky díky vyššímu obsahu kakaového másla a také se snáze rozpouštějí. Koupíte je v cukrářských obchodech nebo třeba na www.svetplodu.cz či www.chefshop.cz.
Linecký koláč s rebarborou a jahodami Zdroj: Pěkně vypečená kuchařka