Lucie Arichteva - Pěkně vypečený blog

Linecký koláč s rebarborou a jahodami

Moje hodnocení
12x

Sladké linecké těsto k sobě potřebuje nakyslou náplň. Proto se peče nejčastěji s rybízovou zavařeninou nebo s kyselými jablky, ale šťavnatá rebarbora a sladké sluncem prohřáté jahody je v rafinovanosti chutí porážejí na celé čáře. Zvlášť když je zalijete krémem z bílé čokolády.

10 porcí
90 minut

Korpus

Náplň

Postup přípravy

  1. Na korpus prosejte do mísy mouku, rozkrájejte do ní máslo, promíchejte nožem, aby se obalilo moukou, přidejte cukr, žloutek a citronovou šťávu a uhněťte hladké, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 2 hodiny do lednice.
  2. Rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo ji vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C.
  3. Odleželé těsto nastrouhejte nahrubo do formy, rozprostřete ho po celé ploše a vymačkejte jednolité těsto s 2cm okraji. Propíchejte ho na mnoha místech vidličkou, zakryjte pečicím papírem, posypte fazolemi, abyste těsto zatížili, a pečte v předehřáté troubě 15 minut. Vytáhněte a nechte zchladnout.
  4. Mezitím oloupejte rebarboru a nakrájejte ji na delší špalíčky (o šířce formy), jahody odstopkujte a pokrájejte na plátky. Ve vodní lázni rozehřejte bílou čokoládu s máslem a promíchejte dohladka. Vejce vyšlehejte s vanilkovým cukrem, smetanou, rozpuštěnou čokoládou a mandlovou moukou.
  5. Na předpečený korpus vlijte náplň, vložte do ní rebarboru a jahody a pečte zhruba 20 minut dozlatova, až náplň zpevní. Vyjměte, nechte zchladnout a ozdobte lístky máty či meduňky.

PRIMA TIP: Bílá čokoláda se vyrábí smícháním kakaového másla (čím více, tím lépe) se sušeným mlékem nebo smetanou, vanilkovým cukrem a případně kořením. Neobsahuje kakaovou hmotu, která je typickou ingrediencí hořké a mléčné čokolády a dodává jí tmavou barvu. Proto v bílé čokoládě chybí a technicky se tedy nejedná o čokoládu. Pecičky bílé čokolády bývají kvalitnější než běžné tabulky díky vyššímu obsahu kakaového másla a také se snáze rozpouštějí. Koupíte je v cukrářských obchodech nebo třeba na www.svetplodu.cz či www.chefshop.cz.

Další báječné recepty se sladkými jahodami najdete ve zbrusu novém čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lucie Arichteva - Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený krámek Lucie Arichteva - Pěkně vypečený blog

Blogerka Lucie Arichteva začala péct z lásky k svému příteli, dnes už manželovi, muzikantovi z kapely Kryštof Nikolajovi Arichtevovi, kterému neřekne jinak než muzikant. V těhotenství měla strašnou chuť na sladké a už u něho zůstala. Že to byla dobrá volba, potvrzuje vítězství jejího blogu v anketě Food blog roku 2015 v kategorii Dezerty a pečení a dvě Pěkně vypečené kuchařky. Ta nejnovější je rozdělena do deseti kapitol, které představují jeden dezert pětkrát jinak. Bonusem jsou oblíbené sladkosti celé široké rodiny, která žije na Balkáně i v Čechách, a zahrnuje i režiséra Bisera Arichteva a jeho manželku Veroniku, známou herečku. Recepty doplňují kromě lákavých fotografií i originální ilustrace Markéty Müller.

www.peknevypecenykramek.cz


Přečtěte si také

Recepty