Těsto
- hladká mouka 350 g
- moučkový cukr 100 g
- máslo (změklé ) 100 g
- vejce (celé ) 1 ks
- žloutek (bílek využijeme na potření koláčků) 1 ks
- vanilkový cukr 1 ks
- prášek do pečiva 1 ks
- mléko 1–3 lžíce (dle potřeby)
Náplň
- tvaroh (ve vaničce) 750 g (nebo 500 g tvarohu v alobalu)
- cukr 100 g
- žloutek (bílek můžete uschovat do mrazáku) 2 ks
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- sušené rozinky (nebo marmeláda na ozdobu)
Na dokončení
- máslo (rozehřáté ) cca 50 g
- rum 2 lžíce
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Těsto: V míse utřete cukr s máslem, žloutkem a jedním vejcem. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte k máslové směsi.
- Vypracujte drobivé těsto a podle potřeby přidávejte po lžících mléko tak, aby vzniklo kompaktní nelepivé těsto.
- Těsto vyválejte asi na 0,5 cm vysokou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujte kolečka, která přesuňte na plech vyložený pečicím papírem (tato dávka vyjde na 2–3 plechy).
- Rozšlehejte bílek a potřete jím kraje koláčků. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
- Náplň: V případě vaničkového tvarohu ho asi dvě hodiny před pečením nechte přes plátýnko vykapat a lehce vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu. Tvaroh v kostce můžete použít rovnou.
- Tvaroh, cukr, žloutky a vanilkový extrakt rozmíchejte dohladka (místo extraktu lze použít vanilkový cukr a o to méně dát klasického cukru).
- Krém vložte do zdobicího sáčku s větší špičkou a nastříkejte na připravená linecká kolečka. Do středu každého koláčku dejte rozinku, případně jiné sušené drobné ovoce anebo trochu marmelády.
- Vložte do trouby a pečte 15–20 minut dozlatova.
- Dokončení: Ještě horké koláčky přímo na plechu potřete rozehřátým máslem smíchaným s rumem a pocukrujte. Nechte zcela vychladnout.
Linecké koláčky s tvarohem 2 Zdroj: Pradobroty.cz