Křehký linecký koláč s makovou náplní

Moje hodnocení
3x

Mák, linecké těsto a drobenka v jednom koláči? To je snad učiněný sen! Takový sladký moučník si musí zamilovat každý. Upečte doma tuto fantastickou záležitost plnou oblíbených českých chutí a překvapte své nejbližší.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Náplň

Postup přípravy

  1. Mouku, prášek do pečiva, máslo na kostičky a cukr nasypte do mísy a vytvořte drobenku.
  2. Potom přidejte žloutek, který zpracujte a nakonec po lžicích zapracovávejte mléko. Mělo by vzniknout těsto, které má konzistenci klasického lineckého těsta.
  3. Třetinu těsta (cca 200 g) odeberte, natvarujte do válečku a ve folii vložte do mrazáku.
  4. Zbytek těsta natlačte nebo rozválejte do koláčové formy o průměru 27 cm. Tu vložte do lednice. Těsto takto nechte půl hodiny odpočívat.
  5. Náplň: Zapněte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160°C).
  6. Všechny ingredience vložte do misky a ručně promíchejte v konzistentní směs.
  7. Formu s těstem vyndejte z lednice a náplň nalijte (resp. natřete) do formy. Z mrazáku vyndejte ztuhlý váleček těsta a na struhadle ho nahrubo nastrouhejte na náplň.
  8. Vložte do rozpálené trouby a pečte 40 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty