Suroviny
- hladká mouka 300 g
- máslo 130 g
- cukr krupice 100 g
- žloutek 1 ks
- prášek do pečiva 2 lžičky
- mléko 5 lžic
Náplň
Postup přípravy
- Mouku, prášek do pečiva, máslo na kostičky a cukr nasypte do mísy a vytvořte drobenku.
- Potom přidejte žloutek, který zpracujte a nakonec po lžicích zapracovávejte mléko. Mělo by vzniknout těsto, které má konzistenci klasického lineckého těsta.
- Třetinu těsta (cca 200 g) odeberte, natvarujte do válečku a ve folii vložte do mrazáku.
- Zbytek těsta natlačte nebo rozválejte do koláčové formy o průměru 27 cm. Tu vložte do lednice. Těsto takto nechte půl hodiny odpočívat.
- Náplň: Zapněte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160°C).
- Všechny ingredience vložte do misky a ručně promíchejte v konzistentní směs.
- Formu s těstem vyndejte z lednice a náplň nalijte (resp. natřete) do formy. Z mrazáku vyndejte ztuhlý váleček těsta a na struhadle ho nahrubo nastrouhejte na náplň.
- Vložte do rozpálené trouby a pečte 40 minut.
Křehký linecký koláč s makovou náplní 1 Zdroj: Pradobroty.cz