Suroviny
- lilek (větší) 1 ks
- olivový olej
- sůl
- rajčatová omáčka (hotový výrobek) 8 lžic
- Bazalkové pesto 8 lžiček
- rajčata (velká) 1-2 ks
- mozzarella 1 ks
- oregano (sušené)
- strouhaný parmazán 2 hrsti
Postup přípravy
- Lilek omyjte, osušte a nakrájejte ho na asi centimetrové plátky tak, aby je stále držela pohromadě stopka.
- Dno pekáčku pokapejte olivovým olejem a navrch položte lilek, roztáhněte ho jako vějíř. Plátky lilku z obou stran osolte a pokapejte olivovým olejem.
- Jednu stranu plátků štědře potřete hotovou rajčatovou omáčkou (skvělá je i domácí cuketovo-rajčatová čalamáda). Druhou stranu něžně potřete bazalkovým pestem.
- Na tenké plátky nakrájejte rajče a mozzarellu. Zasuňte je střídavě mezi plátky lilku až ke stopce. Navrch ještě zakápněte olivovým olejem, posypte sušeným oreganem a nastrouhaným parmazánem.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 35 minut, až sýr utvoří na povrchu zlatavou krustu a lilek bude dokonale měkký.
Zapečený lilek s rajčaty a mozzarellou Zdroj: S Klárou v kuchyni
Vyzkoušejte také recept na tradiční lasagne s mletým masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE