Prudce jedlý lilkový salát s mátou, fetou a mandlemi podle Jamieho Olivera
Zdroj: 7krát jinak / Jamie Oliver
Prudce jedlý lilkový salát s mátou, fetou a mandlemi podle Jamieho Olivera
Zdroj:
7krát jinak / Jamie Oliver
Vlastně to není klasický salát, ale spíše zeleninový předkrm. Pečené lilky se dělí o pozornost s mátovým pestem zjemnělým feta sýrem. O chuťový dozvuk se postarají drobné lístky máty. Skvělý teplý i studený, pro dva i partu přátel na grilování.
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Lilky v celku propíchejte vidličkou a položte přímo na mřížku v troubě. Pečte je 50 minut, aby byly nádherně měkké, křehké a šťavnaté.
-
Drobné mátové lístky otrhejte a odložte stranou. Zbývající lístky otrhejte do hmoždíře, přidejte mandle a nahrubo je dohromady podrťte. Najemno přistrouhejte citronovou kůru, vymačkejte šťávu a zlehka ji vmíchejte spolu s medem a olejem.
-
Olivy rozmáčkněte plochou stranou nože nebo dlaní a vyjměte pecku. Dužinu natrhejte nebo nasekejte do mandlové směsi a rozdrobte navrch fetu. Promíchejte a dochuťte pepřem.
-
Salát a drobné mátové lístky rozdělte na talíře. Měkké lilky podélně nařízněte a položte je navrch, potom je pokryjte zálivkou ve stylu pesta.
Prudce jedlý lilkový salát s mátou, fetou a mandlemi podle Jamieho Olivera 2
Zdroj: 7krát jinak / Jamie Oliver
Prudce jedlý lilkový salát s mátou, fetou a mandlemi podle Jamieho Olivera 2
Zdroj:
7krát jinak / Jamie Oliver