Suroviny
- lilek 2 ks (po 250 g)
- máta 1 svazek (30 g)
- mandle (neloupané ) 20 g
- citron 1 ks
- med 1 lžíce
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- olivy (různobarevné s peckou) 8 ks
- feta 40 g
- směs listových salátů 100 g
- pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Lilky v celku propíchejte vidličkou a položte přímo na mřížku v troubě. Pečte je 50 minut, aby byly nádherně měkké, křehké a šťavnaté.
- Drobné mátové lístky otrhejte a odložte stranou. Zbývající lístky otrhejte do hmoždíře, přidejte mandle a nahrubo je dohromady podrťte. Najemno přistrouhejte citronovou kůru, vymačkejte šťávu a zlehka ji vmíchejte spolu s medem a olejem.
- Olivy rozmáčkněte plochou stranou nože nebo dlaní a vyjměte pecku. Dužinu natrhejte nebo nasekejte do mandlové směsi a rozdrobte navrch fetu. Promíchejte a dochuťte pepřem.
- Salát a drobné mátové lístky rozdělte na talíře. Měkké lilky podélně nařízněte a položte je navrch, potom je pokryjte zálivkou ve stylu pesta.
Prudce jedlý lilkový salát s mátou, fetou a mandlemi podle Jamieho Olivera 2 Zdroj: 7krát jinak / Jamie Oliver
Prudce jedlý lilkový salát s mátou, fetou a mandlemi podle Jamieho Olivera 2 Zdroj: 7krát jinak / Jamie Oliver