zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Prudce jedlý lilkový salát s mátou, fetou a mandlemi podle Jamieho Olivera
Autor: 7krát jinak / Jamie Oliver Prudce jedlý lilkový salát s mátou, fetou a mandlemi podle Jamieho Olivera

Prudce jedlý lilkový salát s mátou, fetou a mandlemi podle Jamieho Olivera

Hodnoceno: 4x
Vlastně to není klasický salát, ale spíše zeleninový předkrm. Pečené lilky se dělí o pozornost s mátovým pestem zjemnělým feta sýrem. O chuťový dozvuk se postarají drobné lístky máty. Skvělý teplý i studený, pro dva i partu přátel na grilování.
do 1 hodiny
2 porce

reklama

Suroviny (2 porce)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Lilky v celku propíchejte vidličkou a položte přímo na mřížku v troubě. Pečte je 50 minut, aby byly nádherně měkké, křehké a šťavnaté.
  2. Drobné mátové lístky otrhejte a odložte stranou. Zbývající lístky otrhejte do hmoždíře, přidejte mandle a nahrubo je dohromady podrťte. Najemno přistrouhejte citronovou kůru, vymačkejte šťávu a zlehka ji vmíchejte spolu s medem a olejem. 
  3. Olivy rozmáčkněte plochou stranou nože nebo dlaní a vyjměte pecku. Dužinu natrhejte nebo nasekejte do mandlové směsi a rozdrobte navrch fetu. Promíchejte a dochuťte pepřem. 
  4. Salát a drobné mátové lístky rozdělte na talíře. Měkké lilky podélně nařízněte a položte je navrch, potom je pokryjte zálivkou ve stylu pesta. 
Prudce jedlý lilkový salát s mátou, fetou a mandlemi podle Jamieho Olivera
Autor: 7krát jinak / Jamie Oliver Prudce jedlý lilkový salát s mátou, fetou a mandlemi podle Jamieho Olivera

reklama

7krát jinak
Jamie Oliver

Ještě více jednoduchosti, ještě více chuti. Ve své nejnovější knize s podtitulem Snadné nápady z vašich oblíbených surovin věnuje Jamie pozornost 18 nejčastěji používaným surovinám a představuje je ve zcela novém světle ve 120 receptech. Maximum chuti a minimum úsilí je další sympatická mantra, kterou se Jamie při vymýšlení receptů řídil. Jen tak zařadíte novinky do svého repertoáru, jen tak budete vařit každý den. Vybrat si můžete z rychlovek, bezpracných pokrmů z jednoho hrnce, z jídel pro jednoho i velkou rodinu. Jamie myslí na všechny možné situace a nabízí velmi okouzlující a lahodné řešení. A pokud by vám nestačila papírová kniha, můžete shlédnout i jeho kuchařskou show v televizi. 

Vydalo nakladatelství Slovart.

Související témata: salát , lilek , feta , Jamie Oliver , bez masa , Hlavní jídla