Suroviny
- lilek (velké a dlouhé) 2 ks
- olivový olej 80 ml
- tymián (citronový) 1 a 1/2 lžičky
- granátové jablko 1 ks
- koření (směs za´atar) 1 lžička
- sůl
- pepř
Omáčka
- podmáslí 140 ml
- řecký jogurt 100 g
- olivový olej 2 lžíce
- česnek (prolisovaný) 1 malý stroužek
- sůl
- olivový olej
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 stupňů. Lilky se stopkami rozpulte po délce (rozříznutá stopka se nejí, ale hezky vypadá). Ostrým nožíkem nařízněte řeznou plochy každé půlky lilku třemi nebo čtyřmi rovnoběžnými řezy, aniž porušíte slupku. Potom řezy zopakujte v úhlu 45 stupňů (vznikne kosočtvercový rastr).
- Půlky lilku položte řeznou plochou nahoru na plech (můžete ho vyložit pečicím papírem) a potřete olivovým olejem. V potírání pokračujte, dokud dužina lilku všechen olej nevstřebá. Lilky posypte tymiánem, osolte, opepřete, dejte do trouby a pečte 35–40 minut. Dužina by měla být měkká, chutná a zlatohnědá. Plech vyjměte z trouby a lilky nechte zcela vychladnout.
- Zatímco se lilky pečou, připravte granátové jablko a omáčku. Granátové jablko rozpulte vodorovně. Jednu půlku podržte nad mísou řeznou plochou do dlaně a zadní stranou vařečky nebo válečkem na těsto poklepejte na slupku. Pokračujte v poklepávání stále větší silou, dokud nezačnou semínka vypadávat do dlaně a mezi prsty klouzat do mísy. Odstraňte z nich všechny kousky bílé dužiny.
- Suroviny na omáčku rozšlehejte v misce, ochutnejte, případně dochuťte a odložte do chladničky.
- Před podáváním naneste omáčku na půlky lilku tak, aby stopky zůstaly volné. Posypte směsí koření za´atar a semínky granátového jablka a ozdobte snítkami citronového tymiánu. Nakonec vše pokapejte olivovým olejem.