Suroviny
- větší lilek 1 ks
- rajčatové pyré 1/2 hrnku
- Mozzarella 1 balení
- větší rajče 1 ks (nebo pár cherry rajčátek)
- strouhaný parmazán 1/2 hrnku
- prosciutto pár plátků
- lístky čerstvé bazalky
- Česnek 2 stroužky
- himálajská sůl
- čerstvě namletý pepř
- ghí (přepuštěné máslo)
- Olivový olej
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Lilek nakrájejte podélně na 1,5 cm široké plátky. Na pánvi rozehřejte ghí a na mírném plameni lilky 3–4 minuty restujte. Mezitím nasekejte česnek, který poté vmíchejte do rajčatového pyré.
- Orestované lilky vyskládejte na plech vyložený papírem na pečení a postupně na ně klaďte jednotlivé vrstvy. Nejdříve vrstvu rajčatového pyré, následně sýr, prosciutto a rajčata. Poté lilky vložte do trouby a pečte 10–15 minut.
- Hotové lilky osolte, opepřete, posypte čerstvou bazalkou, pokapejte olivovým olejem a ihned podávejte.