Suroviny
- lilek 2 ks
- cherry rajčata 300 g
- česnek 2 stroužky
- strouhanka panko 80 g
- strouhaný parmazán 40 g
- olivový olej
- bazalka
- chilli papričky 1 ks
- citron 1 ks
- sůl
- pepř
Brambora je jedovatá v syrovém, ještě zeleném stavu. Nebo když je příliš naklíčená. S rajčetem je to podobné a nezralé není nejvhodnější konzumovat, pokud nejste vyloženě masochista. Ale co lilek? A u lilku je to další jed. Lilek obsahuje nikotin a to více než jakákoliv jiná jedlá rostlina. Leč pro kuřáky nemám dobrou zprávu, stále budete muset do trafiky, protože abyste dostali z lilku nikotin v množství jedné cigarety, museli byste spořádat zhruba devět kilo lilku. Takže dobrou chuť, třeba s tímto receptem podle nás pár kilo lilku zvládnete.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 230 °C. Lilky podélně přepulte, řezné plochy nařezejte ostrým nožem do mřížky a zakápněte olivovým olejem.
- Lilky dobře osolte, opepřete a řeznou plochou dolů je položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je v předehřáté troubě 18–20 minut.
- Mezitím co se vám pečou lilky, smíchejte panko strouhanku s nastrouhaným parmazánem, větší špetkou soli, pepřem a 2–3 lžícemi olivového oleje. Směs bude strukturou připomínat navlhčený písek.
- Lilek obraťte řeznou plochou nahoru a na řezné plochy rovnoměrně rozdělte připravenou směs. Lilky dejte péct dozlatova na dalších 5–10 minut.
- Na pánvi si rozehřejte 3 lžíce olivového oleje, na kterém orestujte plátky česneku. Jakmile česnek začne zlátnout, přidejte do pánve přepůlená cherry rajčata, které pouze krátce orestujte (1–2 minuty) a ihned je stáhněte z ohně. Dochuťte citronem, solí a pepřem.
- Upečené lilky opatrně přendejte na servírovací talíř, kde je přelijte orestovanými rajčaty a posypejte čerstvou bazalkou. Pokud máte rádi pikantnější chutě, posypejte lilky najemno nakrájenou chilli papričkou.