Bulgur s rajčátky, lilkem a citronovým jogurtem
Zdroj: Simple
Bulgur s rajčátky, lilkem a citronovým jogurtem
Zdroj:
Simple
Bulgur je druh celozrnné tvrdé pšenice, která obsahuje více vitaminů, minerálů a vlákniny oproti běžné pšenici. Prodává se předvařená, a tak je příprava bulguru velice jednoduchá a rychlá. Promíchat ho můžete s libovolnou pečenou, vařenou či syrovou zeleninou, vybírejte ji však tak, aby měla různou texturu a barvu a bulgur byl lákavý pro všechny smysly.
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 200 °C. Lilky podélně rozpulte a nakrájejte na 3cm plátky. Promíchejte je v míse se 4 lžícemi oleje, ½ lžičky soli a pořádnou špetkou pepře. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 35–40 minut dozlatova a doměkka. Uprostřed je obraťte.
-
Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, česnek oloupejte a podrťte nebo prolisujte. V hluboké pánvi rozehřejte na středním až silném stupni zbylý olej, přidejte cibuli a opékejte ji 8 minut doměkka. Vsypte česnek a nové koření a restujte 1 minutu za stálého míchání, česnek se rozvoní. Přidejte rajčátka, povařte 2 minuty a rozmačkejte je mačkadlem na brambory. Vmíchejte rajčatový protlak, osolte, přilijte 400 ml vody, přiveďte k varu a snižte teplotu. Přiklopte a vařte 12 minut.
-
Vsypte bulgur, promíchejte a odstavte. Nechte odstát 20 minut, až bulgur vstřebá všechnu tekutinu.
-
Nakládaný citron zbavte semínek a nakrájejte ho nadrobno i s kůrou. Mátu nasekejte nadrobno. V míse promíchejte jogurt, nakládaný citron, polovinu mátových lístků a špetku soli.
-
Bulgur rozdělte na talíře, poklaďte lilkem a ozdobte jogurtem a mátou.
Bulgur s rajčátky, lilkem a citronovým jogurtem
Zdroj: Simple
Bulgur s rajčátky, lilkem a citronovým jogurtem
Zdroj:
Simple
Další ukázkové recepty z krásné nové kuchařky Simple od Yotama Ottolenghiho najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: