Suroviny
- lilek 2 ks (500 g)
- olivový olej 100 ml
- bílá cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- mleté nové koření 1 lžička
- rajčata (třešňová ) 400 g
- rajský protlak 1 lžíce
- bulgur 250 g
- citron (malý nakládaný ) 1 ks
- máta (lístky čerstvé ) 10 g
- řecký jogurt 200 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Lilky podélně rozpulte a nakrájejte na 3cm plátky. Promíchejte je v míse se 4 lžícemi oleje, ½ lžičky soli a pořádnou špetkou pepře. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 35–40 minut dozlatova a doměkka. Uprostřed je obraťte.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, česnek oloupejte a podrťte nebo prolisujte. V hluboké pánvi rozehřejte na středním až silném stupni zbylý olej, přidejte cibuli a opékejte ji 8 minut doměkka. Vsypte česnek a nové koření a restujte 1 minutu za stálého míchání, česnek se rozvoní. Přidejte rajčátka, povařte 2 minuty a rozmačkejte je mačkadlem na brambory. Vmíchejte rajčatový protlak, osolte, přilijte 400 ml vody, přiveďte k varu a snižte teplotu. Přiklopte a vařte 12 minut.
- Vsypte bulgur, promíchejte a odstavte. Nechte odstát 20 minut, až bulgur vstřebá všechnu tekutinu.
- Nakládaný citron zbavte semínek a nakrájejte ho nadrobno i s kůrou. Mátu nasekejte nadrobno. V míse promíchejte jogurt, nakládaný citron, polovinu mátových lístků a špetku soli.
- Bulgur rozdělte na talíře, poklaďte lilkem a ozdobte jogurtem a mátou.
Bulgur s rajčátky, lilkem a citronovým jogurtem Zdroj: Simple