návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Bulgur s rajčátky, lilkem a citronovým jogurtem

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 1 hodiny
Bulgur s rajčátky, lilkem a citronovým jogurtem
Autor: Simple Bulgur s rajčátky, lilkem a citronovým jogurtem
Bulgur je druh celozrnné tvrdé pšenice, která obsahuje více vitaminů, minerálů a vlákniny oproti běžné pšenici. Prodává se předvařená, a tak je příprava bulguru velice jednoduchá a rychlá. Promíchat ho můžete s libovolnou pečenou, vařenou či syrovou zeleninou, vybírejte ji však tak, aby měla různou texturu a barvu a bulgur byl lákavý pro všechny smysly.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Lilky podélně rozpulte a nakrájejte na 3cm plátky. Promíchejte je v míse se 4 lžícemi oleje, ½ lžičky soli a pořádnou špetkou pepře. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 35–40 minut dozlatova a doměkka. Uprostřed je obraťte. 
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, česnek oloupejte a podrťte nebo prolisujte. V hluboké pánvi rozehřejte na středním až silném stupni zbylý olej, přidejte cibuli a opékejte ji 8 minut doměkka. Vsypte česnek a nové koření a restujte 1 minutu za stálého míchání, česnek se rozvoní. Přidejte rajčátka, povařte 2 minuty a rozmačkejte je mačkadlem na brambory. Vmíchejte rajčatový protlak, osolte, přilijte 400 ml vody, přiveďte k varu a snižte teplotu. Přiklopte a vařte 12 minut. 
  3. Vsypte bulgur, promíchejte a odstavte. Nechte odstát 20 minut, až bulgur vstřebá všechnu tekutinu. 
  4. Nakládaný citron zbavte semínek a nakrájejte ho nadrobno i s kůrou. Mátu nasekejte nadrobno. V míse promíchejte jogurt, nakládaný citron, polovinu mátových lístků a špetku soli. 
  5. Bulgur rozdělte na talíře, poklaďte lilkem a ozdobte jogurtem a mátou. 
Bulgur s rajčátky, lilkem a citronovým jogurtem
Autor: Simple Bulgur s rajčátky, lilkem a citronovým jogurtem

Další ukázkové recepty z krásné nové kuchařky Simple od Yotama Ottolenghiho najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Letní číslo časopisu Prima FRESH 2019

Užijte si léto plné nejen kulinárních zážitků s novým číslem časopisu Prima FRESH!

SIMPLE: Snadné vaření na šest písmen
Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.
Související témata: Hlavní jídla