Yotam Ottolenghi

Bulgur s rajčátky, lilkem a citronovým jogurtem

Moje hodnocení
11x

Bulgur je druh celozrnné tvrdé pšenice, která obsahuje více vitaminů, minerálů a vlákniny oproti běžné pšenici. Prodává se předvařená, a tak je příprava bulguru velice jednoduchá a rychlá. Promíchat ho můžete s libovolnou pečenou, vařenou či syrovou zeleninou, vybírejte ji však tak, aby měla různou texturu a barvu a bulgur byl lákavý pro všechny smysly.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Lilky podélně rozpulte a nakrájejte na 3cm plátky. Promíchejte je v míse se 4 lžícemi oleje, ½ lžičky soli a pořádnou špetkou pepře. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 35–40 minut dozlatova a doměkka. Uprostřed je obraťte.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, česnek oloupejte a podrťte nebo prolisujte. V hluboké pánvi rozehřejte na středním až silném stupni zbylý olej, přidejte cibuli a opékejte ji 8 minut doměkka. Vsypte česnek a nové koření a restujte 1 minutu za stálého míchání, česnek se rozvoní. Přidejte rajčátka, povařte 2 minuty a rozmačkejte je mačkadlem na brambory. Vmíchejte rajčatový protlak, osolte, přilijte 400 ml vody, přiveďte k varu a snižte teplotu. Přiklopte a vařte 12 minut.
  3. Vsypte bulgur, promíchejte a odstavte. Nechte odstát 20 minut, až bulgur vstřebá všechnu tekutinu.
  4. Nakládaný citron zbavte semínek a nakrájejte ho nadrobno i s kůrou. Mátu nasekejte nadrobno. V míse promíchejte jogurt, nakládaný citron, polovinu mátových lístků a špetku soli.
  5. Bulgur rozdělte na talíře, poklaďte lilkem a ozdobte jogurtem a mátou.

Další ukázkové recepty z krásné nové kuchařky Simple od Yotama Ottolenghiho najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Simple Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty