Těsto:
- hladká mouka 200 g
- moučkový cukr 50 g
- máslo 150 g
- vejce 1 ks
Náplň:
- máslo 120 g
- třtinový cukr 100 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- vejce 1 ks
- lískové ořechy (nastrouhané) 100 g
- polohrubá mouka 100 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
- meruňkový džem 80 g
- červený rybíz 100 g
- rybíz (bílý) 100 g
- broskev 100 g
Drobenka:
- polohrubá mouka 50 g
- cukr krupice 50 g
- máslo 50 g
- lískové ořechy (nastrouhané + pár větší kousků na ozdobu) 30 g
Postup přípravy:
- Do mísy prosejte mouku s cukrem, přidejte máslo s vejcem a vypracujte těsto, které nechte v chladničce asi 1 hodinu odležet.
- Z odleželého těsta rozválejte kulatý plát, vložte ho do koláčové formy (26 cm) a okraje přitiskněte ke stranám.
- Změklé máslo utřete s oběma cukry a vejcem do pěny. Poté přidejte najemno nastrouhané oříšky, mouku, kypřicí prášek a vše společně promíchejte. Těsto potřete nejprve džemem a poté ořechovou náplní, na kterou rozložte ovoce.
- Z mouky, cukru, másla a nastrouhaných oříšků vypracujte drobenku. Koláč po povrchu drobenkou posypte a pečte při 180 °C asi 45 minut. Upečený koláč nechte ve formě vychladnout.
Moučníky s drobenkou jsou perfektní volba! Pusťte si náš videorecept a dejte se do pečení
Kompletní recept najdete ZDE: Borůvkový koláč s drobenkou
Nebo mrkněte na další sladké tipy: