Suroviny
- cizrna (v nálevu) 1 plechovka (400 g)
- cukr krupice 225 g
- vanilková esence 1 lžička
- bílý vinný ocet (nebo citronová šťáva) 1 a 1/2 lžíce
- šlehačka (kokosová) 225 ml
- ovoce (letní bobule, mango apod.)
Postup přípravy:
- Cizrnu z plechovky slijte do mísy, abyste mohli použít zakalenou vodu – zmiňovanou aquafabu. Aquafabu nechte asi 1 hodinu chladit v lednici. Cizrnu uschovejte pro použití do salátu, dušeného masa, hummusu nebo kari.
- Předehřejte troubu na 130 °C a vyložte plech pečicím papírem. Můžete si pomoci nakreslením 20cm kruhu na pečicí papír, který položíte na plech lícem dolů tak, aby byl kruh vidět přes zadní stranu.
- Jakmile je aquafaba vychlazená, šlehejte ji asi 5 minut elektrickým šlehačem. Pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Přidávejte krupicový cukr postupně po 1 lžíci a šlehejte nepřetržitě asi 15 minut, nebo dokud směs nebude hustá a lesklá a cukr se nerozpustí. Vmíchejte vanilkovou esenci a ocet/citronovou šťávu.
- Lžíci po lžíci klaďte Pavlovu na plech. Na závěr směs uhlaďte do tvaru kruhu. Pavlovu pečte 2 hodiny, nebo dokud nebude její vnější strana pevná a křupavá. Po upečení vypněte troubu a Pavlovu nechte uvnitř alespoň 2 hodiny vychladnout (nebo nejlépe přes noc).
- Před podáváním vyšlehejte kokosovou smetanu, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Šlehačku rozetřete na povrch Pavlovy a navrch naaranžujte ovoce.
TIP: Aquafaba z plechovky bývá většinou dost hustá, ale pokud by náhodou nebyla, je dobré ji lehce zredukovat. Tekutinu vařte na středně mírném ohni pár minut, dokud se strukturou nebude podobat bílkům. Pak ji nechte vychladnout.
Chcete si připravit klasickou Pavlovu podle videoreceptu? Máme ho pro vás!
Kompletní recept najdete ZDE: Mini Pavlova s čerstvým ovocem
Nebo si přečtěte něco víc o cizrnovém nálevu aquafaba!
