Šulánky
- moučné brambory (typu C) 600 g
- polohrubá mouka 200 g + na pomoučení
- vejce 1 ks
- sůl 1 špetka + na osolení vody
Dokončení
- tvaroh (ve vaničce) 250 g
- rybíz (červený a černý) 150 g
- cukr krupice 2 lžíce
- mletý mák 100 g
- moučkový cukr 50 g
- máslo (rozpuštěné) 4 lžíce
Postup přípravy
- Uvařte brambory ve slupce, nechte je vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, vejce a špetku soli. Rukama vypracujte těsto, postupně z něj vyválejte menší šišky a vyskládejte je na pomoučněný tác.
- Všechny šulánky najednou vhoďte do vroucí osolené vody a vařte je, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je vyjměte.
- Mezitím smíchejte tvaroh s rybízem a dvěma lžícemi cukru. Mák smíchejte s moučkovým cukrem. Uvařené šulánky podávejte posypané mákem, polité rozpuštěným máslem a ozdobené rybízovým tvarohem.

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem Zdroj: Kulinární studio Mafra MEDIA / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také výtečné placky z vařených brambor podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Luxusní bramborové placky z vařených brambor
