Korpus:
- vejce (bílky a žloutky zvlášť) 6 ks
- cukr krupice 160 g
- hladká mouka 200 g + na formu
- citronová kůra 2 lžíce
- olej 100 ml + na formu
Náplň:
- bílá čokoláda 150 g
- moučkový cukr 50 g
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- sangria 150 ml
Na dokončení:
- ovoce (meruňky, maliny, borůvky, jahody) 300 g
- lískové ořechy (sekané) 60 g
Postup přípravy:
- Bílky s cukrem vyšlehejte dotuha. Poté do nich zašlehejte žloutky a lehce vmíchejte prosátou mouku, nastrouhanou kůru a olej. Těsto rozetřete do dvou vymazaných a vysypaných dortových forem (24 cm) a pečte při 160 °C asi 40 minut. Vychladlé korpusy prokrojte vodorovně na dva díly.
- Čokoládu rozpusťte na vodní lázni a společně s cukrem ji vmíchejte do mascarpone. Přidejte dotuha vyšlehanou smetanu a krém nakonec dochuťte cca 40 ml sangrie.
- Polovinu ovoce nakrájejte na kousky. Spodní korpus pokapejte sangrií a potřete částí krému. Na něj rozložte část ovoce a přiklopte druhým dílem korpusu. Postup opakujte.
- Hotový dort nakonec potřete krémem a boky obalte oříšky. Uložte dort na cca 2 hodiny do chladničky. Před podáváním povrch dortu ozdobte zbylým ovocem.
Upečte si další efektní dort, který potěší nejen chutí, ale i vzhledem! Pusťte si tento videorecept.
Kompletní recept najdete ZDE: Mechový dort
Nebo si projděte domácí recept na sangrii a želé z ní: