Kulajda je polévka z hub - můžete do ní použít čerstvé, ale i sušené nebo zamražené houby, ideálně ale vždy lesní a hřibovité, které mají intenzivní houbovou chuť. Pak do kulajdy bez pochyb patří brambory. No, a pak už je to trochu volná disciplína - někdo přísahá na čerstvý kopr a někdo ho do polévky nedává.
Do kulajdy se dává vajíčko, ale jestli ho tam dáte natvrdo, naměkko nebo zastřené... Nebo z něj uděláte rovnou kapání... Všechno je možné. Kulajda je polévka bílá, tedy patří do ní smetana nebo alespoň mléko, ale zase... Někdo má rád sladkou tučnou smetanu, někdo volí zakysanou a někdo kulajdu klidně připraví z rostlinného mléka.
Kulajda je také předobrazem různých dalších zajímavých receptů - co třeba naložený hermelín ala kulajda nebo houbové ragú s bramborem, vejcem a koprem?