Marinované maso:
- kuřecí prsa 1 kg
- jogurt (tučný) 400 g
- citronová šťáva 1 lžíce
- kurkuma (mletá) 1 lžička
- koření garam másala 2 lžičky
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- mletý zázvor 3/4 lžičky
- sůl 3/4 lžičky
- česnek (prolisovaný nebo najemno) 3 stroužky
- máslo 25 g
Omáčka:
- máslo 20 g
- celá skořice 1 svitek
- rajčatová passata 400 g
- smetana ke šlehání 500 g
- cukr krupice 2 lžíce
- koření garam másala 1/2 lžičky
- sůl
K servírování:
- jasmínová rýže (např. SOS) 480 g
- voda 1 l
- sůl 1 lžička
Postup přípravy:
-
Nejprve namarinujte maso. Maso nakrájejte na menší kostky, přendejte je do mísy a zakápněte citronovou šťávou. Promíchejte.
-
Poté přidejte jogurt, sůl a veškeré koření. Promíchejte, přikryjte potravinovou fólií a nechte marinovat do druhého dne.
-
Druhý den začněte tak, že rozehřejte troubu na 180 °C. V pánvi rozehřejte máslo a postupně, cca na třikrát zprudka orestujte maso. Orestované maso pak přendejte do zapékací mísy a dejte do trouby péct na 20 minut.
-
Nyní připravte omáčku. V té samé pánvi, kde jste restovali maso, rozpusťte máslo a chvíli na něm orestujte skořici. Přidejte pak passatu a smetanu a cca 10 minut na mírném stupni provařte.
-
Nakonec přidejte garam masalu, cukr a sůl dle chuti. Zároveň s omáčkou připravte rýži.
-
Rýži nasypte do hrnce, zalijte dvojnásobným množstvím vody a osolte. Přiveďte k varu a poté na středním stupni vařte cca 20 minut.
-
Jakmile je maso upečené, přendejte ho spolu se vzniklým výpekem do omáčky a vše promíchejte. Podle chuti můžete přidat cukr nebo sůl. Servírujte s jasmínovou rýží.
Jemné butter chicken aneb indické kuře v máslové omáčce, které bude chutnat i dětem Zdroj: Kateřina Jašková
Jemné butter chicken aneb indické kuře v máslové omáčce, které bude chutnat i dětem Zdroj: Kateřina Jašková
Další recepty na famózní indická jídla:
Nebo si připravte klasické butter chicken podle našeho videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE