Suroviny
- celozrnná mouka (Atta - viz Prima tip) 180 g + na podsypání
- sůl 1/2 lžičky
- rostlinný olej 1/2 lžíce
- voda (vlažná) asi 150 ml
- přepuštěné máslo (na potření)
Postup přípravy
- V míse smíchejte mouku, sůl a olej. Poté přilévejte po troškách vodu a postupně promíchávejte těsto. Nejdříve se z mouky začnou tvořit jakoby žmolky, s postupným přiléváním vody se začnou spojovat do těsta. Množství vody závisí na druhu a vysušení mouky, proto vodu přilévejte postupně, až vznikne měkké nelepivé těsto. Těsto důkladně propracujte. Mísu s těstem přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě.
- Odpočaté těsto ještě jednou prohněťte a pak jej rozdělte na 4 stejné kousky, každý by měl mít okolo 60 gramů. Z každého kousku vytvarujte kuličku o velikosti golfového míčku. Na lehce pomoučené ploše ji dlaní rozmáčkněte na silnější placičku a poprašte ji zlehka moukou. Rozválejte ji na tenkou kulatou placku, zhruba 3mm.
- Rozpalte litinovou nebo jinou nepřilnavou pánev. Placku oprašte od přebytečné mouky a opékejte ji nasucho v rozehřáté pánvi. Přibližně po 1 minutě ji obraťte. Při opékání se na placce objeví malé „puchýřky“, opatrně je utěrkou nebo obracečkou zatlačte zpět na pánvičku. Tím se čapátí bude více nafukovat, což je žádoucí. Nejchutnější a nejvláčnější čapátí jsou právě ty, které se při opékání nafouknou. Placka je hotová, jakmile zpevní a objeví se na ní hnědé flíčky. Potřete ji z jedné strany ghí a skládejte na sebe, než stejným způsobem upečete všechny placky.
PRIMA TIP: Mouka Atta je indická pšeničná celozrnná mouka, kterou koupíte běžně v asijských obchodech. Pokud byste ji nesehnali, nahradit ji můžete celozrnnou hladkou moukou.