Suroviny
- kuřecí paličky (nebo stehenní plátky (i kombinace)) 300 g
- cibule (na půlkolečka) 2 ks
- chilli papričky
- česnek (nastrouhaný) 3 stroužky
- zázvor (nastrouhaný) 1 lžíce
- bílý jogurt 3 lžíce
- rajčatové pyré (nebo 1 lžíce protlaku) 3 lžíce
- mléko
- šafrán
- koriandr
- sušená cibule (smažená)
- olej (nebo ghí)
- sůl
- cukr
Koření na maso:
- kurkuma 1 lžička
- chilli (dle chuti)
- kardamom 5 tobolek
- kari lístky (sušené) 1 hrst
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- koření garam másala 2 lžíce
- mletý koriandr 1 lžička
Postup přípravy:
- Rýži povařte se všemi ingrediencemi do poloměkka. Můžete i jen v osolené vodě.
- Jogurt smíchejte s kurkumou a chilli, maso osolte, plátky pokrájejte na menší kusy, paličky nechte v celku a promíchejte se směsí. Nechte alespoň 1 hodinu marinovat.
- V pánvi rozehřejte olej, cibuli orestujte dohněda. Přimíchejte česnek se zázvorem, posekanou chilli papričku, zbytek koření a vmíchejte rajčatové pyré nebo protlak.
- Dochuťte špetkou cukru, pokud je pyré příliš kyselé. Ve vlažném mléce namočte šafrán a posekejte bylinky.
- Maso i se směsí přesuňte do pánve, podle potřeby podlévejte a duste doměkka. Dochuťte. Do hotové masové směsi vmíchejte část bylinek. Směs musí mít dostatek šťávy, aby dodala rýži potřebnou vlhkost.
- Polovinu masové směsi vyjměte, zbytek nechte v pánvi, zakryjte polovinou rýže a posypte smaženou cibulí. Pokapejte mlékem s šafránem, posypte bylinkami a opakujte se zbytkem ingrediencí.
- Vrchní vrstvu tvoří opět rýže se smaženou cibulí a bylinkami. Zakápněte mlékem se šafránem, ghí či olejem a zakryjte poklicí nebo alobalem.
- Můžete dusit na plotně při mírné teplotě (pozor na připalování) nebo v troubě vyhřáté na 200 °C. V druhém případě musíte použít nádobu vhodnou do trouby. Hotový pokrm musí mít měkkou rýži. Před podáváním se pokrm zlehka promíchá.