Murgh makhani: Indické máslové kuře s chlebovými plackami paratha

Moje hodnocení
2x

Butter chicken neboli máslové kuře po indicku se už dávno stalo mezinárodní či spíš nadnárodní specialitou, protože vyhovuje snad všem chuťovým pohárkům. Klasické indické přepuštěné máslo ghí si tu pozvalo na pomoc další mléčné výrobky, typické pro indické vaření – bílý jogurt a smetanu či zahuštěné mléko. Jedny z nejlepších indických placek, paratha, by pak bez ghí vůbec nevznikly.

4 porce
90 minut
indická

Suroviny

  • kuřecí stehno (bez kůže a kostí, nakrájená na kousky velikosti sousta) 800 g

Marináda

Omáčka

Paratha

Postup přípravy

  1. Kuře nakrájené na velikosti sousta promíchejte ve velké míse se všemi přísadami na marinádu. Přikryté nechte v chladu marinovat nejméně půl hodiny, lépe přes noc.
  2. Ve velké silnostěnné pánvi nebo nízkém kastrolu rozehřejte většinu přepuštěného másla. Po částech osmažte kousky kuřete ze všech stran dohněda, asi po 3 minutách, hotové odkládejte stranou.
  3. Do pánve přidejte zbylé máslo, vsypte na plátky nakrájenou cibuli a smažte ji asi 6 minut, až zprůsvitní. Často promíchávejte a odškrabujte přípečky ze dna. Přisypte jemně nastrouhaný česnek a zázvor a smažte ještě asi 1 minutu, až se rozvoní, pak přidejte koření kromě chilli a smažte asi 20 vteřin, aby se také rozvonělo. Promíchávejte.
  4. Do pánve přidejte rajčata, chilli koření a sůl. Za občasného promíchávání vařte asi 10 až 15 minut, až omáčka zhoustne a získá tmavě červenou barvu. Omáčku pak rozmixujte (případně přidejte lžíci nebo dvě vody, pokud je moc hustá) a vraťte do kastrolu. Vmíchejte do ní smetanu a cukr, kousky kuřete i se šťávou, kterou pustily, a zlehka vařte ještě 8 až 10 minut, až omáčka zhoustne a bude probublávat. Na závěr ji posypte nakrájenými lístky čerstvého koriandru.
  5. Na placky rukama promíchejte ve velké míse olej s moukou, přidejte vody a zpracujte těsto. Přikryté ho nechte 1 hodinu odpočívat v pokojové teplotě.
  6. Těsto pak rozdělte na 8 stejných dílů. Pomoučněným válečkem každý rozválejte na jakýsi obdélník, pokud možno co nejtenčeji.
  7. Placku pomocí obrácené lžíce nebo stěrky z jedné strany potřete měkkým ghí a poprašte troškou mouky. Z delší strany ji pak stočte do co nejpevnější ruličky, tu zakruťte do tvaru písmene S, a ještě stočte do spirály, kterou stlačte dlaní naplocho. Až budete mít stočené všechny placky, nechte je přikryté vlhkou čistou utěrkou asi hodinu odpočívat v pokojové teplotě.
  8. Spirály rozválejte na placky asi 20 cm v průměru. V silnostěnné pánvi rozehřejte trochu ghí a placky opékejte z každé strany asi 3 minuty. Správně připravené parathy se při smažení nafouknout a budou (díky stáčení) krásně lístkovat. Po vyndání z pánve je trochu stlačte rukou, aby vyběhla pára a parathy zůstaly na povrchu křupavé.

PRIMA TIP: Může se zdát, že popularita přepuštěného másla nás zasáhla až v posledních letech. Ale takzvaný šmolc (z německého schmaltzen, rozpouštět) znaly už naše prababičky a možná už jejich prababičky; je-li máslo dalším krokem k delší výdrži smetany, pak je přepuštěné máslo dalším krokem k delší výdrži čerstvého másla. Přepuštěním je zbaveno mléčných usazenin, získá jemně oříškovou chuť, zlatavou barvu, a hlavně se výrazně zvýší teplotní bod přepalování a na přepuštěném másle se pak dá bez rizika spálení smažit. Přepuštěné máslo se používá i do moučníků a cukroví, kterým dodá krásnou oříškovou chuť. Indický výraz ghí se původně vztahoval na přepuštěné máslo z mléka samic buvola, ale dnes se i v samotné Indii běžně používá máslo z kravského mléka. V máslovém kuřeti pak ghí zjemňuje typicky indické odvážné kořenění a nádherně spojí všechny chutě v jemnou pikantnost. Omáčce pak dodá skvostnou hebkost.

Vyzkoušejte indické butter chicken podle návodného videoreceptu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty